Doorgaan naar artikel

Gasprijs voor het eerst in 17 maanden onder € 50

Vanwege de milde winter, de toegenomen import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en goedgevulde gasvoorraden is de gasprijs al langere tijd aan het dalen. Foto: Canva premium

Vanwege de milde winter, de toegenomen import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en goedgevulde gasvoorraden is de gasprijs al langere tijd aan het dalen. Foto: Canva

De Europese gasprijs is vrijdag verder gedaald en zakte voor het eerst in zeventien maanden onder de € 50 per megawattuur.

De daling volgt op het groeiende vertrouwen dat Europa genoeg voorraden heeft om de winter door te komen zonder rantsoeneringen van de brandstof. Op de belangrijke Amsterdamse gasbeurs daalde de prijs per megawattuur vrijdagochtend met bijna 5% tot € 49,50. Dat is de laagste prijs sinds eind augustus 2021. De gasprijs is dit jaar al 35% gedaald. Op het hoogtepunt van de energiecrisis eind augustus vorig jaar moest nog ruim € 300 per megawattuur worden betaald.

Europees prijsplafond

Afgelopen woensdag trad het prijsplafond voor aardgas in de Europese Unie in werking. Dat plafond moet helpen om pieken in de gasprijs tegen te gaan. Door de oorlog in Oekraïne en de sterk verminderde leveringen van Russisch gas aan Europa ging de prijs vorig jaar keihard omhoog, waardoor veel huishoudens en bedrijven moeite hadden om de energierekening te betalen.

Vanwege de milde winter, de toegenomen import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en goedgevulde gasvoorraden is de gasprijs al langere tijd aan het dalen. Naast het relatief milde winterweer gebruiken consumenten en bedrijven ook minder gas vanwege de hoge prijs die ze moeten betalen.

Buffer

Bij langdurig koud weer zou de gasprijs nog wel kunnen stijgen voor het einde van de winter of als er nieuwe leveringsproblemen optreden. De concurrentie met Azië voor lng kan de prijs ook nog opdrijven. Zo meldde olie- en gasproducent Shell deze week dat de toegenomen vraag vanuit Europa naar lng de concurrentie met Azië zal vergroten, terwijl het nieuwe aanbod van lng de komende twee jaar beperkt zal blijven. Voorlopig lijken de hoge opslagniveaus in Europa echter een stevige buffer te bieden om een gastekort deze winter te voorkomen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Image
Anp

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin