Doorgaan naar artikel

Gasprijs volgt olieprijs slechts gedeeltelijk

Afbeelding

De olieprijs lijkt richting te zoeken. In de afgelopen week fluctueerde de prijs voor een vat ruwe olie rond de 110 dollar. Door de sterkere positie van de dollar is de prijs/vat, uitgedrukt in euro’s gestegen, tot 79 euro.

Deze week verhoogden de zakenbanken Morgan Stanley en Goldman Sachs hun forward prijsvoorspelling voor Brent-olie, wat de prijs licht opdreef.
Aan de vraagkant blijft er veel onzekerheid over het economische herstel. Recentelijk werd bekend dat de Japanse economie, de op twee na grootste economie ter wereld, vanwege de effecten van de aardbeving en de daaropvolgende Tsunami, gedurende het eerste kwartaal is gekrompen met 3,7%. De onzekerheid over het economisch herstel is ook zichtbaar in Europa, waar de Duitse inkoopmanagersindex lager uit viel dan verwacht.

Kans op verdere stijging niet groot
De gasprijs blijft de tendens van de olieprijs volgen. Toch zien we de sterke daling die de olie in de afgelopen maand maakte nog niet helemaal terug in de gasprijs. Een kleine neerwaartse beweging is op de gastermijnmarkt waarneembaar, maar echt overtuigend is de richtingskeuze niet. Het uitblijven van een werkelijke keuze zou vooral van doen hebben met de volatiele oliemarkt: zolang daar geen heldere op- of neerwaartse trend zichtbaar is, handhaven de gashandelaren het huidige prijsniveau.
Doordat verschillende Noorse gasvelden in onderhoud waren was er de afgelopen tijd minder gas ter beschikking, wat de gasprijs stuwde. De gasaanvoer is inmiddels weer hersteld, daarnaast herstelde de vraag in de UK zich ook weer door het hervatten van de storage-injectie na onderhoud aan de grote gasopslag Rough. Reuters meld dat de UK voor de komende twee weken 8 LNG schepen verwacht (1 miljard m3), België verwacht 0,5 miljard m3.
De gasaanvoer en storage-niveaus zijn gezond en de temperaturen lopen weer op. De kans op verdere stijging de komende tijd lijkt hierdoor niet groot.

Onzekerheid nucleaire energielandschap blijft
De termijnprijzen (lage termijn 2012) voor elektriciteit hebben de afgelopen week weinig beweging laten zien.
De onzekerheid over het nucleaire energielandschap van Duitsland blijft maar boven de markt hangen. Een vervroegde kernuitstap staat gepland, maar de politieke knopen moeten op detailniveau worden doorgehakt. Het kabinet Merkel heeft aangekondigd om op 6 juni de knoop door te hakken.

Waterreservoirs in o.a. Noorwegen gestegen
De daggemiddelde APX prijs heeft in de afgelopen week een lichte daling laten zien. Een toename in windstroomproductie drukte in de afgelopen week de prijzen. Vandaag werd bekend dat het niveau van de waterreservoirs in o.a. Noorwegen de laatste week met 10% is gestegen, het niveau ligt nog wel onder het langjarig gemiddelde. De stijging is van belang voor de Scandinavische stroomprijzen, welke voor de helft wordt gestuurd door waterkracht.

 

Bron: Powerhouse

Beheer
WP Admin