Gasprijs vindt onzeker pad omlaag

11-01 | Laatste update op 08-07 | |
Vruchtgroentetelers kijken naar een energiearmere teelt als aardbei. - Foto: Joost Stallen
Vruchtgroentetelers kijken naar een energiearmere teelt als aardbei. - Foto: Joost Stallen

De gasprijs heeft zich na de jaarwisseling voornamelijk in neerwaartse lijn bewogen. Gas blijft echter duur en de geopolitieke toestand blijft precair.

In een eindsprint naar de kerstdagen piekte de gasprijs naar ongekende hoogten. Zowel de dagprijs als de prijs voor levering in het eerste kwartaal van 2022 maakte een steile gang omhoog naar rond € 1,70.

Daar volgden de laatste twee weken wat geruststellende geluiden op. Schepen met LNG (liquid natural gas) vanuit de Verenigde Staten verlegden de koers van Azië naar Europa. Te koud winterweer in Europa blijft voorlopig uit. Bovendien draait Nederland ook nog eens de gaskraan open om aan contractuele verplichtingen aan Duitsland te kunnen voldoen.

Tuinbouw vraagt minder gas

Aan de vraagkant is in de tuinbouw te zien dat teelten worden uitgesteld om niet in de koudste periode van het jaar te hoeven stoken. Ook ruilen glastuinbouwbedrijven energie-intensieve teelten in voor teelten die met een lagere kastemperatuur toekunnen. De switch van tomaten naar aardbeien is een populaire.

Spanning Rusland en Oekraïne

Toch blijft de gasprijs op de kortere termijn nog altijd relatief hoog. Dat houdt verband met de spanning aan de Russisch-Oekraïense grens. Besprekingen in Genève tussen Rusland en de Verenigde Staten kunnen wellicht de komende dagen voor meer rust zorgen. Dan zou de kortetermijnprijs weer meer in lijn kunnen komen met de nog altijd relatief stabiele gasprijzen voor de langere termijn.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer