Doorgaan naar artikel

Gasprijs van licht dalend naar licht stijgend

De bewegingen op de gasmarkt zijn de laatste week iets minder heftig dan in eerdere weken en maanden. Van licht dalend zijn de prijzen weer naar licht stijgend gegaan.

De prijs voor daggas is wel weer wat aan het stijgen. Waar die twee weken geleden met het zonnige en warme novemberweer nog een eindje onder de euro kon zakken, is die vandaag (dinsdag 22 november) alweer boven de € 1,10 uit gekomen.

De prijs voor het eerstvolgende kwartaal is echter stabieler op een prijs van rond de € 1,25 per kuub. Dat is ook het prijsniveau waar al drie volle weken de eerstvolgende kwartaalprijs rond fluctueert. Hetzelfde geldt voor de prijzen voor gas in de komende jaren. Ook die zijn nu al drie weken redelijk stabiel.

Twee redenen waarom gas weer duurder wordt

Dat zou om twee redenen kunnen veranderen. Ten eerste is er het nieuws dat China grote hoeveelheden LNG koopt met een langetermijncontracten tot en met 2027. Europese landen doen dat nog steeds niet. De afgelopen tien jaar was het inkopen voor de korte termijn een prima strategie. Maar de winst die we met dat kopen op de dagmarkt maakten zijn we allang weer kwijt aan één jaar veroordeeld zijn tot een plots veel duurdere dagmarkt. Nu alsnog net als China posities vastleggen voor de langere termijn is echter toch ook nog steeds niet dé strategie, mede ingegeven door de wens om fossiel af te bouwen.

EU-prijsplafond nog niet van de baan

De tweede reden waarom de gasprijs omhoog zou kunnen gaan, is de nog altijd niet afgesloten Europese politieke discussie over een prijsplafond voor gas. Mocht dat er alsnog komen, dan vrezen veel gasmarktkenners dat op de vrije groothandelsmarkten de prijzen omhoog zullen gaan. Het plafond zal sowieso niet gelden voor partijen van buiten Europa, die hun aanbod van LNG of aardgas tegenover de nog altijd zeer hoge Europese vraag naar gas willen blijven zetten.

Koning Winter neemt een hap uit gasvoorraden

En uiteraard kan door een flinke aanval van winterweer een flinke hap uit de nu nog volle gasvoorraden worden genomen. Dat zou de uitgangspositie voor de aanloop naar winter 2023-24 alweer verslechteren. Het dan weer vullen van de gasopslagen wordt nu al met angst en beven tegemoet gezien.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin