Doorgaan naar artikel

Gasprijs stabiel, olieprijs naar piek

Aan de pomp wordt het weer wat duurder. - foto: ANP premium

Aan de pomp wordt het weer wat duurder. - foto: ANP

De prijzen voor gas stabiliseerden de afgelopen week. Die van olie, steenkool en stroom gingen weer omhoog.

De langetermijnprijs gas daalde aan het begin van de afgelopen week en steeg weer enigszins naarmate de week vorderde. Gezien het begin van het ‘winterseizoen’ was er een grotere stijging van de prijs te verwachten. Het kalme herfstweer met relatief hoge temperaturen in Europa zorgt er echter voor dat de prijs redelijk stabiel bleef, doordat de vraag vanwege het warme weer laag is.

Gezien de stijgende olieprijs, nauwelijks opslag in Engeland, minder productie in eigen land en weinig aanvoer van LNG had dit anders kunnen zijn. Daarnaast is de aanvoer vanuit Noorwegen hersteld: het onderhoud wat daar werd gepleegd, is afgerond.

De kortetermijnprijs had te maken met veel meer en grotere schommelingen bij het overschakelen naar het winterseizoen, maar ook deze prijs werd stabieler naarmate de week vorderde.

Elektriciteit op lange termijn duurder

De langetermijnprijs elektriciteit liep de afgelopen week licht op, doordat de grondstofprijzen nog steeds stijgen. Vooral de prijs van steenkool – die op het moment boven de € 100 per ton ligt – is bepalend. Zij het wel dat de hoge prijs van steenkool op zijn beurt wordt veroorzaakt door de hoge olieprijs. Daarnaast zijn er zorgen over de steenkoolbevoorrading van China vanuit Indonesië en Australië. Die drijven de prijs op. De vraag naar kolen vanuit China blijft groot.

Paniek bij kortetermijnprijs getemperd

De kortetermijnprijs kwam de afgelopen week daarentegen in wat rustiger vaarwater. In eigen land draaien vrijwel alle centrales en vanuit de duurzame hoek is de productie goed; er staat voldoende wind.

Daarnaast is de commotie bij onze zuiderburen ook wat minder geworden wat betreft de slechte beschikbaarheid van de kerncentrales. Er zijn nog geen oplossingen, maar de Belgische overheid is druk op zoek hiernaar en dit lijkt de ergste paniek te hebben getemperd.

Veel meer zon

Er is bijna 2 keer zoveel zonne-energie opgewekt in de afgelopen 3 maanden dan in juli tot en met september 2017. Dit blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl. De hoeveelheid zonne-energie steeg afgelopen kwartaal van 2,7 naar 4,9 Peta joule.

Niet alleen de zonnige zomer is daar debet aan. Dat kwam voor een groot deel door het forse aantal zonnepanelen dat in Nederland is bijgeplaatst sinds vorig jaar. Met 4,9 Peta joule kunnen circa 450.000 huishoudens het hele jaar van elektriciteit worden voorzien.

De energie die met windmolens op land en op zee opgewekt werd, veranderde niet ten opzicht van vorig jaar zomer.

Olieprijs naar piek

De angst onder oliehandelaren over een mogelijk tekort aan olie zorgde ervoor dat de prijs afgelopen week naar het hoogste niveau in 4 jaar steeg. De piek ontstond nadat Amerika en Canada alsnog een handelsovereenkomst sloten en nadat uit cijfers bleek dat China toch minder olie uit Iran heeft geïmporteerd.

Het feit dat de Amerikaanse olievoorraad is gestegen met een kleine 8 miljoen vaten tot 404 miljoen vaten leidde niet direct tot een prijsdrukkend effect.

Opec voert productie op

Wat wel een drukkend effect op de markt kan hebben, is dat Opec en de niet-Opec-partners in september misschien niet formeel hebben aangegeven dat een toename van de olieproductie gerechtvaardigd is. Echter, in werkelijkheid zijn de grote producenten wel degelijk meer aan het produceren. Saoedi-Arabië deelde afgelopen week mee dat zijn productie al is gestegen tot 10,7 miljoen vaten per dag. Dit komt neer op een stijging van 200.000 tot 300.000 vaten per dag vanaf september.

Er zijn ook aanwijzingen dat Saoedi-Arabië, Koeweit en Chevron tot een overeenkomst komen die de olieproductie in de neutrale zone tussen Saoedi-Arabië en Koeweit zou herstarten.

Ten slotte meldde ook Rusland dat zijn productie in september met 150.000 vaten per dag toenam. Bovendien zei president Vladimir Poetin dat Rusland de productie met nog eens 300.000 vaten per dag kon verhogen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin