Gasprijs loopt iets op door warmer weer

08-06-2021 | Laatste update op 13-05 | |
de Bruijn
Sjors de Bruijn Energieanalist
Foto: Canva
Foto: Canva

Met zomers weer neemt de vraag naar gas voor verwarming af, maar wordt gedeeltelijk opgevuld door een stijgende elektriciteitsvraag bij gasgestookte centrales.

De afgelopen week bleef de prijs voor een kuub gas vrijwel gelijk. Nadat in het begin van de week de prijs eerst daalde, liepen de gasprijzen daarna toch weer iets op. Eindelijk zijn de temperaturen in heel Europa naar zomers waarden gestegen. Nu de vraag naar gas voor verwarming afneemt, wordt deze vraag gedeeltelijk opgevuld door gasgestookte elektriciteitscentrale om aan de stijgende vraag naar elektriciteit te voldoen. De stijgende vraag komt onder andere door de toenemende vraag van airco-gebruik en de tegenvallende opwek van elektra uit windparken door achterblijvende productie.

In Azië en in Europa wordt momenteel veel gas en vloeibaar gemaakt gas (LNG) ingeslagen om de gasvoorraden aan te vullen. Ook het geplande onderhoud momenteel aan Noorse gasleidingen zorgt voor enige druk op de gasmarkt de komende week.

Elektra

Enige neerwaartse druk op de koers van lange termijncontracten is momenteel van toepassing. De prijs van kolen is dermate aan het stijgen door de grote vraag vanuit Azië als gevolg van een hittegolf dat mede hierdoor de prijs van de CO2-emissierechten onder druk is komen te staan. Handelaren denken voornamelijk dat de kolen te duur zijn waardoor er meer elektra met gas zal worden gemaakt waarvoor minder rechten noodzakelijk zijn.

De productie van elektra vindt op dit moment veel plaats in Europese buurlanden van Nederland, omdat er in ons land veel centrales stil liggen voor onderhoudswerkzaamheden. We importeren hierdoor uit landen waar de elektraprijzen op een lager niveau liggen dan in Nederland.

De prijzen voor de korte termijn zijn relatief hoog te noemen, hoewel de zonnepanelen in aantal enorm toenemen en als gevolg van veel zon veel opwekken. Een reden voor de hoge tarieven is niet te geven, kunstmatige manipulatie is een voor de hand liggende mogelijkheid. Bij de huidige hoge tarieven is een zonne- of windpark veel gemakkelijker rond te rekenen en zijn investeerders eerder geneigd om hierin te investeren.

Olie

De prijs voor een vat ruwe olie sloot vrijdag hoger vanwege optimistische verwachtingen over de vraag naar olie. Op weekbasis won de prijs voor een vat ruwe olie circa 5,0 procent en heeft daarmee de grens van 70 dollar per vat doorbroken. De olieprijzen hebben de wind mee door duidelijke tekenen dat de vraag stevig herstelt. Zowel de organisatie van olie-exporterende landen OPEC en zijn bondgenoten als het Internationaal Energie Agentschap voorzien een verder herstel van de olievraag. Het IEA verwacht dat de vraag binnen jaar terug is op het niveau van voor de crisis. Eerder ging de organisatie er nog van uit dat dit pas in 2023 zou gebeuren.

De OPEC stemde eerder deze week in om vast te houden aan zijn tijdschema voor het geleidelijk versoepelen van de productie deze en volgende maand.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Meer over


Beheer