Doorgaan naar artikel

Gasprijs latere jaren sneller omhoog

Foto: Ton van der Scheer

Foto: Ton van der Scheer

De gasprijs voor de komende jaren is, na een daling begin dit jaar, weer aan een gestage stijging bezig. Deze week valt vooral de stijging voor de jaren 2026 en 2027 op.

Voor de korte termijn is er de laatste weken een opvallend gebrek aan richtinggevend nieuws. Er wordt al die tijd al gekeken naar de dreiging van een nog steeds niet begonnen staking bij LNG-producent Chevron in Australië en naar al dan niet uitgelopen onderhoud aan Noorse gasinstallaties op de Noordzee.

De laatste 2 weken is de prijs voor het eerstkomend kwartaal dan ook eigenlijk nogal stabiel. 2 weken geleden begon die de week op 44,6 cent per kuub en op 11 september was de openingsprijs 44,5 cent.

Gas voor 2027 stijgt 10% in 2 weken

Over dezelfde twee weken steeg de gasprijs voor levering in 2027 van 30,0 cent naar 33,1 cent, een stijging van 10% dus. De grafiek over heel dit lopende jaar tot nu toe laat zien dat die langeretermijnprijzen in een lange boog eerst naar omlaag en sinds begin zomer weer omhoog bewegen. Ondertussen halen de huidige prijzen voor de jaren 2026 en 2027 alweer het niveau van afgelopen januari.

Rem op gang naar fossielvrij

De vraag naar gas vanuit de glastuinbouw zou voor de middellange termijn moeten gaan afnemen, naarmate meer telers gaan voor fossielvrij. Nieuws echter dat wellicht na 2025 meer telers weer zelf gas moeten gaan verstoken om aan CO2 als groeibevorderaar voor hun planten te komen – doordat externe CO2 van industrieën voordeliger onder zee opgeslagen mag en kan gaan worden, kan voor een – bescheiden – deel aan de prijsstijging aan de prijsstijging van die langere termijn hebben meegewerkt.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Beheer
WP Admin