Doorgaan naar artikel

Gasprijs korte termijn daalt verder

De Klimaattop in Dubai zorgt voor weinig beroering op de markten voor fossiele brandstoffen. - Foto: ANP premium

De Klimaattop in Dubai zorgt voor weinig beroering op de markten voor fossiele brandstoffen. - Foto: ANP

De gasprijs is afgelopen weekend weer gedaald. Het vertrouwen in de komende winter is goed.

De grafiek van de gasprijzen voor de kortere en de langere termijn wordt stukje bij beetje compacter. Het verschil tussen de prijs die wordt afgegeven voor het eerste kwartaal van 2024 aan de ene kant en voor levering in 2027 aan de andere kant is nog maar 7 cent.

Korte termijn was veel duurder

Ter vergelijking: eind januari bedroeg dat verschil nog 30 cent. Vorig jaar november was het zelfs nog meer dan een euro. Ook afgelopen oktober was het verschil tussen 2024 en 2027 nog even 25 cent.

Het maakt duidelijk dat er momenteel geen acute of structurele zorgen zijn over gaslevering en gasprijzen voor de aankomende winter. De weerberichten voor de komende weken vertonen geen bijzonderheden. Ook anderszins is er geen sprake van kinken in de kabel waar het het aanbod of de vraag betreft.

Geen spanning door Klimaattop

Voor de langere termijn had de Klimaattop in Dubai nog voor nervositeit kunnen zorgen. De nu verwachte sterk afgezwakte slottekst, zonder verregaande afspraken over terugschroeven of zelfs uitfaseren van de winning en het gebruik van fossiele brandstoffen, veroorzaakt geen rimpelingen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin