Doorgaan naar artikel

Gasprijs knikt weer omhoog

Booreiland in de Noordzee bij Hoek van Holland. - Foto: ANP premium

Booreiland in de Noordzee bij Hoek van Holland. - Foto: ANP

De gasprijs voor komende kwartalen stijgt weer. En die voor 2024 blijft daar nog boven.

De daling van de gasprijs is eind vorige en begin deze week weer de andere kant op aan het gaan. Dat heeft met de weersverwachting weinig van doen, want ook de gasprijs voor 2024 beweegt dezelfde kant op.

De lijntjes voor de verder weg liggende jaren late dat knikje omhoog nog niet zien. Kennelijk is er voor die jaren iets meer vertrouwen dat er voldoende gas zal zijn om aan de vraag te voldoen.

Vorige week constateerden we al dat er tegen die tijd in elk geval ruim voldoende lng-terminals operationeel zullen zijn in de Europese Unie. Op zich natuurlijk geen garantie dat we ook aan voldoende lng kunnen komen. Langetermijncontracten voor levering van lng zijn namelijk geen vanzelfsprekendheid in alle EU-landen. Dat zou immers in strijd zijn met de doelen om fossiel terug te dringen.

Noordzeegas beter dan lng

Juist lng is in dat streven niet echt bevorderlijk, stelt Martien Visser in een morgen te verschijnen interview met Misset-vakblad Boerderij. “Gaswinning op de Noordzee veroorzaakt veel minder CO2-uitstoot dan gaswinning in de Verenigde Staten of Qatar. Want als je er lng van moet maken, het moet verschepen en weer omzetten in gas, kost dat veel energie. Als je gas uit de Noordzee haalt of uit Noorwegen, veroorzaakt dat 30 tot 40% minder CO2-uitstoot dan bij lng uit Qatar of uit de VS. Ook gas uit Rusland overigens. Die pijpleidingen waren duizenden kilometers lang, waardoor het doorpompen van gas veel energie kost. Bovendien levert Noordzee-gas de Nederlandse Staat veel inkomsten op.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin