Doorgaan naar artikel

Gasprijs duikt onder de 17 cent

De gasprijs voor de korte termijn daalde tot onder 17 cent. - Foto: Ton van der Scheer

De gasprijs voor de korte termijn daalde tot onder 17 cent. - Foto: Ton van der Scheer

De vroege lente zorgt voor aanhoudend lage gas- en stroomprijzen. Olie wordt wel steeds duurder.

Er zit weinig beweging in de langetermijngasprijs. Aan de ene kant probeert de stijgende olieprijs de gasprijs mee omhoog te nemen, maar de goede aanvoer van gas en de zeer milde temperaturen drukken de prijs op haar beurt weer. De korte termijnprijs zakte de afgelopen week wel weer iets en eindigde aan het eind van week onder de 17 cent per kuub.

APX onverminderd laag

Aan de daling van de lange termijnprijzen voor elektriciteit kwam aan het begin van de afgelopen week heel even een einde. De belangrijkste oorzaak hiervoor is te vinden in het feit dat de prijs van steenkool weer iets is gestegen. De afgelopen 2 weken zat de steenkoolprijs ruim onder de grens van 80 dollar per ton, eind vorige week kwam de steenkoolprijs weer voorzichtig over deze grens heen. Reden voor de stijging ligt waarschijnlijk in de stijgende olieprijs, aangezien de CO2-emissierechten prijs al ruim een week bijna onveranderd op de 20 euro per ton ligt.

De korte termijnprijs, de APX, bleef afgelopen week echter onverminderd laag. Zeer milde temperaturen in combinatie met flink wat wind en zonneschijn, zorgden voor een goede productie terwijl de vraag op het moment laag is.

Olie plust met handelsakkoord in zicht

De olieprijs zit op het hoogste punt van de afgelopen 3 maanden. Een van de redenen is het optimisme over een aanstaand handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten. De handelsgesprekken van de afgelopen week verliepen positief en de nieuwe importtarieven die op Chinese goederen zouden worden geheven, zijn door president Trump uitgesteld. Binnenkort moet een ontmoeting tussen Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping de handelsovereenkomst definitief maken.

Oliereserves VS naar beneden bijgesteld

Daarnaast werden de cijfers van de oliereserves van de Verenigde Staten de afgelopen week naar beneden bijgesteld. Dit was eveneens een impuls voor de stijging van de prijs van een vat ruwe olie.

Al met al lijkt het er dus op dat de strategie van de Opec zijn vruchten begint af te werpen: het aanbod van olie lijkt krapper te worden door het door de Opec ingestelde productieplafond. Geheel vlekkeloos verloopt de productiebeperking niet. Saoedi-Arabië lijkt zich netjes te houden aan de afspraken, maar Rusland dat het plan als niet-OPEC land steunt, schijnt de oliekraan toch veel minder sterk dicht te draaien. Dit zorgt voor oplopende spanningen tussen beide landen, hetgeen eventueel zou kunnen leiden tot het stuklopen van de afspraken.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Beheer
WP Admin