Doorgaan naar artikel

Gasprijs daalt weer verder

Een lng-tanker lost de lading bij de drijvende lng-terminal in Delfzijl. - Foto: ANP

Een lng-tanker lost de lading bij de drijvende lng-terminal in Delfzijl. - Foto: ANP

Na de kleine correctie omhoog van anderhalve week geleden is de gasprijs weer verder gegaan met de dalende lijn.

Inmiddels tikt de dagprijs alweer de 40 cent-grens aan en zijn we terug op prijsniveaus van zomer 2021. Op 2 augustus van dat jaar ging de prijs voor het eerstvolgende kwartaal voor het eerst boven de 40 cent uit. De dalende prijs voor het tweede en derde kwartaal van 2023 heeft van alles te maken met de nu nog altijd zeer riante vullingsgraad van de gasbergingen, in Nederland en in de rest van Europa.

Termijnprijzen wel hoger

Het grote verschil met nu is dat toen de langetermijnprijzen veel lager waren dan nu. De prijs voor het eerstvolgende jaar lag toen op 20,4 cent, nu op 49,4 cent. De markt had er toen nog alle vertrouwen in dat het niet veel verder omhoog zou gaan – volkomen ten onrechte zoals zou blijken. Nu houdt de markt rekening met de mogelijkheid dat het toch wel weer een beetje omhoog kan gaan, getuige die hogere prijs voor 2024.

Ook voor de verder liggende jaren zijn de prijzen nu een stuk hoger dan in augustus 2021. Voor 3 jaar verder moest je in 2021 17,1 cent betalen. Nu is dat 29,5 cent. Opvallend is ook dat de prijzen voor de volgende jaren deze week juist een ietsje omhoog zijn gegaan, tegen die daling van de korte termijn in.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Beheer
WP Admin