Doorgaan naar artikel

Gasprijs daalt maar niet

Afbeelding

Energiekosten zijn voor de tuinbouwbedrijven de eerste of tweede kostenpost in de bedrijfslasten.

Daar heeft de sector de afgelopen jaren gemiddeld goed mee leren omgaan. Tuinders zijn gewend om te gaan met uitdagingen en bedreigingen. Zij weten als geen ander van een beperking een kans te maken. Innovatie zit in het bloed. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de materie waar het om gaat, beheersbaar is, zodat je er rekening mee kunt houden. Denk aan nieuwe teelttechnieken, LED’s, aardwarmte. De nijpende economische situatie hoort daar echter niet bij. Na drie slechte jaren en een Ehec-crisis staat het water veel ondernemers aan de lippen. Op initiatief van verschillende organisaties en telersverenigingen worden er acties ondernomen die moeten leiden tot een structurele verbetering van afzet en kostprijs. Dat proces heeft echter tijd nodig.

De situatie in de financiële wereld doet geen goed. De verwachting is dat het op de lange termijn een negatief effect zal hebben op de economische groei. De olieprijs reageerde de afgelopen weken getrouw het eerst op de economische tegenwind, gevolgd door gas en daarna stroom. Die lering valt ook de trekken uit vergelijkingsjaar 2008, toen de recessie aanving. De verwachting is dat in het vierde kwartaal van dit jaar – net als in 2008 – het effect op de gasprijs duidelijk zal worden.

Tuinders verbazen zich er echter over dat tot op heden de gasprijs nog niet mee daalt. De vraag naar extra informatie en de zorg over de ontwikkelingen op de financiële markt, is merkbaar. Dat blijkt uit een rondgang langs diverse energiebureaus. Want de tuinders zien ondertussen het rendement op hun WKK slinken en energiekosten per vierkante meter stijgen. Het is gegeven dat zij echter nauwelijks in de hand hebben.

Van een bedreiging een kans maken, betekent nu vooral strategie bepalen, elkaar leren vertrouwen en een veilige positie op de markt innemen.

Beheer
WP Admin