Doorgaan naar artikel

Gasmarkt steeds meer op zichzelf

Slechte economische omstandigheden, de eurocrisis, onrusten in de Arabische landen en de tsunami in Japan. Allemaal factoren die vorig jaar van invloed waren op de energieprijzen. Arjan Langeveld, energieanalist van Powerhouse geeft een terugblik. met .

De macro-economische situatie werd vorig jaar in grote delen van de wereld steeds minder rooskleurig. Een echt antwoord op de crisis is er echter voorlopig nog niet, hoewel stappen in de goede richting zijn gezet. Langeveld: “We zagen dat oliehandelaren steeds onzeker reageerden op deze eurotoppen. In eerste instantie stegen de beurskoersen en commodityprijzen vaak scherp, om kort daarna deze winst weer in te leveren”.

Onrustig jaar
Aan het begin van dit jaar noteerde een vat Brent-olie rond de 95 dollar. De koers bewoog zich eind december richting de 110 dollar. Langeveld: “De beginwaarde is de laagste olieprijs die we het hele jaar hebben gezien. De piek noteerden we op 29 april net boven de 125 dollar per vat. We zagen overdreven grote schommelingen, zeker niet als je dat vergelijkt met wat we de afgelopen jaren regelmatig hebben gezien. Een rustig jaar was het echter allerminst.”
De prijsstijging in het begin van het jaar werd voornamelijk veroorzaakt door de onrust in de Arabische wereld.

Geen gelijke trend
Traditioneel is het zo dat de olie- en gasprijzen in gelijke trend bewegen of tenminste een grote correlatie vertonen. In 2011 was dat bepaald niet het geval. De gasmarkt begint een steeds volwassener en op zichzelf staande markt te worden.
Behalve door de zorgen over de vraagsituatie is de gasmarkt naar het einde van het jaar toe tevens beïnvloed door een uitbreidende aanvoer. De gasuitvoer vanuit Libië kwam weer op gang, er is steeds meer LNG beschikbaar dat ook vaker naar Europa komt, en de Nord Stream pijpleiding transporteert Russisch gas door de Baltische Zee naar Duitsland.

Elektriciteitsprijzen
Voor de elektriciteitsprijzen eindigde 2011 zoals het jaar begon. De baseloadprijs voor 2012 noteerde vorige maand 52 euro per MWh, vergelijkbaar met de notering van begin vorig jaar. In de tussentijd is er wel het nodige gebeurd. Op 1 april is de BritNed-kabel in gebruik genomen. De verbinding transporteert in beide richtingen stroom, aangestuurd door verschillen in elektriciteitsprijs en -verbruik tussen Nederland en Engeland. “Hierdoor wordt de internationale marktwerking verder bevorderd. Dat sluit goed aan bij het streven van de Europese Commissie naar meer van dergelijke verbindingen”, aldus de energieanalist.

Grote impact tsunami
N de tsunami in Japan laaide de discussie rondom kernenergie op. Kort na het ongeval in Japan legde de regering-Merkel in Duitsland al de acht oudste kerncentrales stil. Het wegvallen van deze centrales betekende dat er in Europa meer elektriciteit met kolen- en gasgestookte centrales moest worden opgewekt. Daar deze centrales fors duurder zijn dan kerncentrales, had dit een prijsopdrijvend effect op de elektriciteitsprijzen.
Langeveld: “Was Nederland vroeger importeur van Duitse stroom, door de sluiting van acht Duitse kerncentrales zijn we inmiddels exporteur van elektriciteit aan het Duitse net.”

De volledige terugblik door Powerhouse is te lezen in Groenten & Fruit Magazine 1 van dit jaar.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin