Doorgaan naar artikel

Gasmarkt relaxed de winter in

Foto: Ton van der Scheer premium

Foto: Ton van der Scheer

De gasmarkt gaat ontspannen de winter tegemoet. Heel anders dan vorig jaar, toen de prijzen drie tot vier keer zo hoog lagen.

Met de winter op komst zakken de gasprijzen weer naar een acceptabel niveau tussen 40 en 50 cent per kuub. Ook de prijs voor daggas zit onderin die bandbreedte. Vorig jaar om deze tijd hadden we het nog over prijzen van € 1,30 tot € 1,40 voor de eerste twee kwartalen van het volgende jaar. Sinds januari is die crisissfeer uit de markt weggesijpeld.

Dalende olie- en elektriciteitsprijzen

De dalende tendens van de gasprijzen binnen de genoemde, al sinds mei tamelijk stabiele, bandbreedte, gaat momenteel gelijk op met ook dalende olie- en elektriciteitsprijzen. Ook de emissierechtenprijs gaat omlaag. Voor het gas wordt de ontspanning op de markt toegeschreven aan een ruim aanbod. Zowel gas via de pijpleidingen als via de LNG-schepen is ruimschoots voorhanden en de gasbergingen zitten in heel Europa voller dan ooit tevoren aan het begin van de winter.

Druk op de ketel

Aan de andere kant houden de weersvoorspellingen met een flinke dosis kou uit het noordoosten druk op de ketel. De handelaren houden ook een schuin oog op het conflict in het Midden-Oosten. De Aziatische markt is al net zo rustig als de Europese. Ook daar is nog geen vraagpiek te verwachten.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin