Doorgaan naar artikel

Gasmarkt houdt de adem in – en daalt licht

De Nederlandsche Bank liet de glastuinbouw buiten beschouwing bij berekening van bedrijfsschade door de gascrisis. -- foto: Peter Visser

De Nederlandsche Bank liet de glastuinbouw buiten beschouwing bij berekening van bedrijfsschade door de gascrisis. - Foto: Peter Visser

De gasprijzen lieten de afgelopen dagen een licht dalende tendens zien. Maar slecht nieuws vrijdag kan de boel weer op zijn kop zetten.

De missende turbine, die eerder zorgde voor verlies aan capaciteit voor het gastransport door de Nord Stream pijpleiding, schijnt inmiddels te zijn aangekomen. Dat positieve nieuwtje wordt als verklaring aangevoerd voor de sinds eind vorige week weer wat zakkende gasprijzen. Dat die daling vandaag tot stilstand kwam, kan verband houden met een storing in de Noorse gasproductie. Een relatief kleine storing, die morgen weer verholpen zou moeten zijn.

De onomwonden waarschuwing gisteren van de baas van het Internationaal Energie Agentschap in Parijs, dat het voor Europa toch echt alarmfase rood is op de gasmarkt, zou wellicht ook wat met die kleine stijging te maken kunnen hebben.

Daarentegen deed De Nederlandsche Bank gisteren dan weer een geruststellende duit in het zakje: de schade aan de bedrijfswinsten in Nederland zouden zelfs in het zwartste scenario (een verdriedubbeling van de energieprijzen ten opzichte van eind 2021) meevallen.

DNB neemt glastuinbouw niet mee in cijfers

Opmerkelijk aan die berekeningen van onze nationale centrale bank was dat de glastuinbouw buiten beschouwing bleef, net als de rest van de agrarische sector. Er zouden te weinig data beschikbaar zijn, met name over de energiekosten ten opzichte van de omzet. Opmerkelijk, aangezien ABN Amro vorige week met nou net díé correlatie illustreerde hoe gevoelig juist de glastuinbouw is voor verhoging van de energiekosten.

Dan toch steun aan glastuinbouw?

De uitzonderlijk hoge energiekosten afgezet tegen de omzet van de glastuinbouw (meer dan 15%, tegen een gemiddelde voor alle branches van 3 à 4%) lijkt ruimte te bieden voor een uitzonderingspositie voor de glastuinbouw als het gaat om bedrijfssteun vanuit de overheid.

De algemene oproep van De Nederlandsche Bank om niet breed met steun de hoge gasprijzen te gaan compenseren, juist in tijden van inflatie, hoeft dat niet in de weg te staan.

Of het scenario van de verdriedubbeling benaderd wordt, is ondertussen eerst afhankelijk van de vraag of het Russische gas weer zal gaan stromen, als vrijdag het onderhoud aan de Nord Stream volgens planning klaar zou moeten zijn. Aan die gearriveerde turbine van Siemens zal het niet liggen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Beheer
WP Admin