Doorgaan naar artikel

Gasinkoop na 2026 uiterst moeizaam

Nu de lng-tankers bij bosjes aanleggen aan de Rotterdamse lng-terminal, is de zorg komende winter verdwenen. - Foto: ANP premium

Nu de lng-tankers bij bosjes aanleggen aan de Rotterdamse lng-terminal, is de zorg komende winter verdwenen. - Foto: ANP

Het inkopen van gas vanaf 2026 stuit op reserve bij leveranciers. Het lijkt erop dat ze grote gasklanten als de glastuinbouw liever kwijt dan rijk zijn.

De gasprijzen laten al heel het jaar en met name sinds april een dalende lijn zien. De kortetermijnprijzen voor volgende dag en het eerstvolgende kwartaal zijn inmiddels gezakt tot nog zo’n 34 cent. Tot vorige week zat er nog wel wat druk omhoog op de prijzen voor komende winter en komend jaar. Maar nu doen alleen de prijzen die worden afgegeven voor 2026 en 2027 niet mee aan de dalende trend.

Zorg voor komende winter weg

Kennelijk is voor dit en volgend jaar de zorg wel weggesmolten dat er bij een koude winter nog een ernstig tekort kan optreden. Door de lagere prijzen van dit jaar is er alweer extra gas ingekocht voor het weer verder vullen van de toch al goed gevulde gasvoorraden. Om een veilige vulgraad van 90% te bereiken, zitten Nederland en de andere EU-landen prima op schema.

Grote gasklanten kijken echter al sinds jaar en dag verder vooruit. Een inkoopstrategie die tot vijf jaar vooruit reikte was tamelijk gebruikelijk. En de glastuinders die zich tot 2020 hadden laten verleiden om zich op de toen nog lage dagprijzen vast te leggen, zijn daar nu ook wel van teruggekomen.

Terugtrekkende beweging leveranciers

De energieleveranciers echter zijn met gas ver vooruit verkopen veel voorzichtiger. Inkoper voor de glastuinbouw bQurius merkt dat nu ze voor een aantal grote groente- en bloementelers een nieuw collectief contract probeert te vinden. De huidige partner, leverancier Powerhouse, stopt er per 2026 mee. En waar voor elektra er wel 100 aanbieders zijn, daar is op de zakelijke gasmarkt de spoelding dun. Alleen Vattenfall, AgroEnergy, Engie en het Oostenrijkse OMV zijn nog actief. Echter allemaal voor na 2026 met slechts beperkte volumes, waar ook nog eens een flinke borg voor moet worden gestort.

Lees vanaf donderdag 18 mei in Groenten & Fruit (digitaal) magazine editie 10 interviews met energie-inkopers en -adviseurs.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin