Doorgaan naar artikel

Gasgrafiek steeds vlakker

Net als januari is ook februari een maand geweest met een dalende gasprijs. Dat dalen gaat steeds geleidelijker.

De dalende lijn op de gasmarkt was in februari nog ietsje stabieler dan in januari, toen de grafiek nog iets grilliger oogde. Centje voor centje omlaag neigend schommelde de prijs voor de komende kwartalen de laatste weken net boven of net onder de 50 cent per kuub. Ook een teken dat de markt zich normaliseert: de prijzen voor komende zomer zijn weer lager dan de prijzen voor de volgende winter. Dat zou erop kunnen duiden dat de overheid niet zoals vorige zomer een garantstelling moet gaan afgeven aan de energiebedrijven, die de gasbergingen moeten vullen.

Minder zorg om zomer 2023

In augustus 2022 gaf dat geforceerd vullen van de gasbuffers nog een grote druk op de gasmarkt. Gecombineerd met de onzekerheid rond de hoeveelheid Russisch gas, die misschien toch nog beschikbaar zou zijn, zorgde dat toen voor een ongekende prijspiek. De uitgangspositie voor komende zomer is heel anders. De gasvoorraden zijn aan het einde van de winter historisch goed gevuld, nu nog voor 64%. Eind maart zou dat zelfs nog ietsje meer kunnen zijn, vermoeden de analisten van AgroEnergy, aangezien er nu relatief goedkoop gas gekocht kan worden om alvast te werken aan de door overheden geëiste 90 of zelfs 95% vulgraad bij het begin van de volgende winter.

Risicofactoren op gasmarkt

Ook de import van LNG is historisch hoog, terwijl het totale gasverbruik in Europa historisch laag is. Er zijn volgens AgroEnergy voor de komende zomer nog wel een paar risicofactoren. De Noren hebben dan alsnog het vorig jaar achterwege gebleven onderhoud van hun gasinstallaties ingepland. En de beschikbaarheid van LNG kan onder druk komen te staan door aantrekkende vraag uit Azië. Europa blijft daar de komende jaren kwetsbaar voor, omdat de politiek niet voor langeretermijncontracten kiest. En de grootste leveranciers van LNG aan de EU zijn Amerikaans en die produceren hun gas voor 90% in orkaangevoelig gebied.

Sparkspread blijft nog gunstig

Voor de tuinbouwbedrijven die met duur gas in hun wkk’s nóg duurdere elektriciteit kunnen opwekken, is het goed nieuws dat de stroomprijs weliswaar meedaalt met de gasprijs, maar dat de stijgende prijs voor CO2-emissierechten de stroomprijs langs de andere kant juist opwaarts beïnvloedt. De voor de tuinders ook vorig jaar al zo gunstige sparkspread staat dan ook nog steeds op een goed niveau voor volgende winter.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin