Gas ondanks open Nord Stream weer duurder

26-07 | |
Even was er wat ontspanning op de gasmarkt, maar na een dag ging de gasprijs alweer omhoog. - Foto: Peter Visser
Even was er wat ontspanning op de gasmarkt, maar na een dag ging de gasprijs alweer omhoog. - Foto: Peter Visser

Na een kort dipje gaat de gasprijs alweer drie werkdagen achtereen omhoog.

Heel even was er wat ontspanning op de gasmarkt, toen op 21 juli het gas weer begon te stromen door de Nord Stream 1. Maar na de daling van de gasprijs die dat nieuwtje opleverde ging het de dag erna alweer omhoog, naar vanmorgen alweer € 1,88 per kuub.

Gazprom schermt met het nog steeds niet geleverd krijgen van een turbine die het goed functioneren van de Nord Stream-pijpleiding moet waarborgen. De aankondiging dat er nu toch weer minder gas door de pijplijn gaat stromen wordt als hoofdreden gezien dat de gasprijs vrijdag en na het weekend ook gisteren en vandaag de weg omhoog weer heeft gevonden.

Ook het besluit van Duitsland om de gasvoorraden toch sneller nog te gaan vullen, heeft de prijsvorming van gas opgeschroefd.

EU Noodplan Gas

Daar tegenover staat de eensgezindheid waarmee de Europese Unie vandaag tot een Noodplan Gas is gekomen. Met eerst nog een vrijwillige besparing van het gasgebruik van 15% per lidstaat. Maar met op termijn voor komende winter ook de mogelijkheid voor verplichte extra maatregelen als in de EU als geheel er tekorten gaan optreden.

Of dit politieke besluit ook daadwerkelijk op de gasmarkt de druk van de ketel kan halen, is echter maar helemaal de vraag.

Opvallend aan de vandaag voor de komende jaren afgegeven contractprijzen is dat de prijzen voor gas in 2024 en 2025 met respectievelijk 55,5 en 42,2 cent per kuub nog niet zo hoog zijn geweest.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer