Doorgaan naar artikel

Gas daalt onder de 50 cent

Foto: Ton van der Scheer premium

Foto: Ton van der Scheer

Precies een jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne is de gasmarkt redelijk gekalmeerd.

​De dalende trend sinds december vorig jaar zet de laatste week weer verder door. Voor het eerst sinds anderhalf jaar is de prijs voor gas geleverd in het eerstvolgende kwartaal weer onder de 50 cent gekomen. Daggas voor morgen handelde gisteren op ongeveer 48 cent per kuub.

Daar staat wel tegenover dat de CO2-emissierechtenprijs in een stijgende trend is en blijft. Aan het einde van de dinsdagochtend werd het Dec-23 contract voor het eerst boven de € 100 per ton CO2 verhandeld. Mogelijk dat nu de gasprijs al een tijdje daalt, er meer industriële gasvraag is, waardoor meer emissierechten moeten worden gekocht.

EG-regeling onverminderd populair

In de glastuinbouw zorgt de daling van de gasprijs nog niet direct voor minder aandacht voor energiebesparing. Ook 50 cent voor een kuub gas blijft te duur. Voor de nieuwe openstelling – voorzien in april – van de subsidieregeling Energiebesparing Glastuinbouw wordt daarom weer een groot aantal voorstellen verwacht. Met name de investering in ledlampen was in 2022 al zeer populair. Om te voorkomen dat al het geld daardoor wordt opgesoupeerd krijgen andere, nog energie-efficiëntere, investeringen voor een deel voorrang op leds.

Apart budget voor led

Dat gebeurt door het creëren van een apart budget voor investeringen in led enerzijds en de andere 6 technieken anderzijds. Luchtbehandeling, hogedruk vernevelingsinstallatie, tweede scherm, ophogen kas met diffuus tweezijdig AR en tweede scherm, aansluiting op CO2-netwerk en aansluiting op warmte netwerk zijn 6 technieken die op gebied van kostenefficiëntie en besparing hoger scoren dan led. Daar wil RVO dus ook voldoende subsidiebudget voor reserveren.

Lager subsidiepercentage

“Led zullen we zeker niet vergeten, maar die besparing plaatsen we een trede lager”, aldus Wilko Wisse van RVO, onlangs op het LichtEvent. Mocht er voor de andere 6 technieken niet voldoende aanvragen binnenkomen, dan verschuift het volle budget alsnog naar led. Een tweede aanpassing aan de EG-regeling is een aanpassing van het subsidiepercentage naar beneden. “Dat percentage wordt teruggebracht naar 20%, zodat bij veel aanvragen meer projecten subsidie kunnen krijgen”, aldus Wisse.​

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin