Doorgaan naar artikel

Fruitveiling Zuid-Limburg gaat op in FruitMasters

De fruittelers van Fruitveiling Zuid-Limburg gaan over naar FruitMasters. Daarover besloten de telers woensdagavond in een ledenvergadering.

Beide organisaties spreken over verregaande samenwerking. Door het overstappen van de (mogelijk) 90 telers naar FruitMasters (400 telers) is dit een feitelijk samengaan. Door deze stap krijgt FruitMasters beschikking over clubrassen voor appel Junami, Joly Red en Morgana.

Start nieuw afzetseizoen

De vestiging van Fruitveiling Zuid-Limburg in Margaten blijft een servicelocatie voor het koelen en sorteren van fruit in het Zuiden van Nederland en voor de Belgische grensstreek. Op de locatie Margraten is nu ook een verkoopkantoor gevestigd. Die functie wordt in de toekomstige bestemming niet genoemd. De samenvoeging zal aan de start van het nieuwe afzetseizoen van hardfruit zijn voltooid.

Fruitveiling Zuid-Limburg is opgericht in 2000 en ontstaan uit Fruitveiling Margraten en een voormalige fruitafdeling van Veiling ZON in Gronsveld. Volgens voorzitter Fruitveiling Zuid-Limburg Rien Pijpers is met deze stap de continuïteit van de leden en fruitteelt in Zuid-Limburg gewaarborgd. Beide directeuren, Kees de Kat (FruitMasters) en Ad Pollux (Fruitveiling Zuid-Limburg), wijzen op de kansen voor verduurzaming, digitalisering en automatisering.

Herstructureringsplannen

Afgelopen jaren is over de toekomst van Zuid-Limburg onderzoek gedaan door Berenschot en financieringsgesprekken gevoerd met financier ING. Dat blijkt uit eisen in een rechtszaak die een teler aanspande tegen de coöperatie. Hij wilde inzicht in herstructureringsplannen en financiën van de coöperatie.

Fruitveiling Zuid-Limburg maakte de laatste jaren geen omzet- en winstgegevens bekend buiten de eigen ledenkring. Over de jaarrekeningen van 2017 tot en met 2019 blijkt wel dat de liquiditeit terugliep. De liquide middelen daalden van € 3,7 miljoen in 2017 naar € 1,5 miljoen in 2019. Circa 43% van het balanstotaal bestaat uit eigen vermogen. Die verhouding eigen en vreemd vermogen was volgens eis van de financier ING, maar liep licht terug de laatste jaren.

Zuid-Limburg trok zich al eerder terug uit het Europese subsidieprogramma GMO. Daarin is het beleid gelijk aan FruitMasters.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin