Doorgaan naar artikel

Fruittelers slepen gemeente voor Raad van State

Fruitteler Frans Rijk uit Dronten en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) zijn woensdag naar de Raad van State gestapt om een bestemmingsplan voor het buitengebied van Dronten aan te vechten. Dit plan verplicht het huidige aantal fruittelers rond Dronten om de windhagen rond hun percelen te behouden. Ook als ze hun bedrijf zouden overdoen aan een akkerbouwer.

Op dit moment zijn er rond Dronten tussen de 20 en 30 fruitteeltbedrijven actief, aldus voorzitter Krijn de Hamer van NFO. Die bedrijven krijgen de kans van de gemeente om uit te breiden naar 2,5 hectare. Maar daarvoor geldt wel de voorwaarde dat hun percelen omsingeld worden door windhagen zoals elzen of coniferen.

Die windhagen zijn bedoeld om wind in de boomgaarden te verminderen en de drift van spuitnevels van bestrijdingsmiddelen tegen te houden. Maar voor de gemeente Dronten hebben de windhagen vooral een landschappelijke waarde.

Cultuurhistorische waarde

De advocate van de gemeente sprak zelfs van een cultuurhistorische waarde. Ze horen bij het oorspronkelijke landschap van de nog jonge Flevopolder. Als de hagen weer verdwijnen bij het opheffen van een fruitteeltbedrijf ontstaat er volgens haar een kaal onaantrekkelijk polderlandschap.

Maar de fruittelers wijzen op de financiële gevolgen van de eis van de gemeente. Als bij verkoop een fruitboomgaard wordt gerooid en de windhagen moeten blijven staan, dan zal een akkerbouwer minder voor de grond betalen. Die zit volgens de fruittelers niet te wachten op windhagen die een deel van de bouwgrond innemen en ook nog om onderhoud vragen. De verkoopwaarde van de fruitpercelen zal dus dalen, aldus de fruittelers. NFO-voorzitter de Hamer schatte in dat de fruittelers straks met schadeclaims kunnen komen voor een totaalbedrag van zeker drie miljoen euro.

Berekening planschade

Een van de rechters van de Raad zette ook zijn vraagtekens bij het plan van de gemeente. Een berekening van de planschade heeft de gemeente niet gemaakt. En de staatsraad vroeg zich af of de financiële gevolgen niet te gemakkelijk op het bord van de fruittelers worden gelegd.

Een nog groter probleem ziet de Raad in de Boswet die gemeenten verbiedt om zelf regelingen te maken voor boomgaarden en windhagen. Met het bestemmingsplan is dat nu wel gebeurd. De Raad van State gaat nu onderzoeken hoe ver de macht van de Boswet strekt.

De uitspraak volgt over zes weken.

Share this

Afbeelding
Adrie van der Wel

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin