Doorgaan naar artikel

FruitMasters zoekt hoger niveau innovatie pakstation

Greefa pakrobot komt er nu ook voor peren. Foto: Van Assendelft Fotografie.

Greefa pakrobot komt er nu ook voor peren. Foto: Van Assendelft Fotografie.

FruitMasters wil voorop lopen in innovatie. Nieuwe plannen voor een pakstation kunnen kennis opleveren voor de hele sector.

FruitMasters heeft zijn Algemene Ledenvergadering (ALV) gehad op woensdag 20 april. De jaarcijfers zijn er aan de leden gepresenteerd. Met een omzet van € 283 miljoen en bedrijfsresultaat van € 1,02 miljoen (ebit) was 2021 een stabiel jaar. De recordomzet kwam door de fusie met Zuid-Limburg, waardoor de Limburgse cijfers vanaf augustus zijn opgeteld.

Voorbeeld in groentensector

Op de productavonden die FruitMasters hield met leden en ALV zijn innovatieplannen besproken. FruitMasters werkt aan plannen voor een vergaand geautomatiseerd en gerobotiseerd pakstation hardfruit. Het is mogelijk dat FruitMasters hiervoor GMO-steun aanvraagt dit jaar. De afzetorganisatie Growers United in groente heeft haar moderne pakstation ook met GMO-steun gebouwd. FruitMasters heeft nu geen GMO-erkenning.

Geld uit Groeifonds

Daarnaast is FruitMasters opgenomen in een hoogtechnologisch programma NXTGEN Hightech dat mogelijk financiering krijgt uit het Groeifonds, zo bleek afgelopen week. Volgens FruitMasters staat die aanvraag wel grotendeels los van de plannen voor modernisering van het pakstation.

Die plannen (NXTGEN Hightech met een consortium universiteiten) behelzen een techniek bovenop gangbare innovaties als verpakkingsrobots. Voor het Groeifonds is de voorwaarde dat de hele keten van kennis profiteert. Meer details kunnen in deze fase van de aanvraag niet worden gegeven, stelt FruitMasters, maar het lijkt om dataverwerking te gaan.

Dat FruitMasters innoveert blijkt ook uit de pilot met Greefa rond de verpakkingsrobot SmartPackr voor peren. De bestaande robot voor appels is nu ook voor peren beschikbaar.

Ledental gelijk

Het ledental van FruitMasters is 400 en dat is gelijk aan 2021, ondanks de komst van 42 Limburgse bedrijven. Dat het ledental stabiel is, komt door leden die gestopt zijn met het teeltbedrijf en het niet langer meetellen van contracttelers, zo laat een woordvoerder weten.

FruitMasters keerde over 2021 circa € 1,2 miljoen uit aan restitutie. Dat is ongeveer gelijk aan voorgaande jaren. Dit is geen winstuitkering op ledenaandelen, maar restitutie op betaalde provisies en zo omzetgerelateerd.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin