Doorgaan naar artikel

‘Floriade mocht niet te duur en is nu te gewoon’

Alle zeven Almeerse wethouders zijn opgestapt vanwege het financieel debacle van de Floriade. Maar deze Floriade is niet te duur, maar juist te goedkoop.

Het eerste grote Floriade nieuws sinds de opening half april was voor regelmatige bezoekers van het terrein teleurstellend voorspelbaar. Na ruim twee maanden van vooral veel mediastilte dan nu het bericht dat de bezoekers wegblijven en er nog eens € 34 miljoen gemeentegeld bij moet.

Oorzaak: Corona. Daardoor blijven met name bezoekers van buiten Europa nog weg. Dat merkte bijvoorbeeld ook de Keukenhof dit voorjaar. Met 1,1 miljoen bezoekers 400.000 mensen minder dan in 2019, toen deze ‘permanente Floriade’ voor het laatst open was.

Diepliggender falen van het concept

Maar Corona versluiert het dieperliggend falen van dit concept. Deze Floriade is gewoonweg ‘wel aardig, maar niks bijzonders’. Op zich is daar niks mis mee. De vergelijking van de Floriade met de Keukenhof is snel gemaakt. Het nieuwe succes van deze niet zo lang geleden nog lelijk ingedutte attractie bewijst dat van ‘oubollig bloemetjes kijken’ ook anno nu een prima verdienmodel is te maken. Maar voor het rendabel krijgen van een tienjarig Floriade-project is toch nog wat anders nodig.

De Floriade in Almere zóú ook iets heel anders worden. De tuinbouw zou daar gaan tonen hoe ze de stedelijke omgeving in de 21ste eeuw groener, gezonder en aantrekkelijker kan maken dan de betonnen woestijn die nu nog de standaard is in metropolen over heel de wereld. Maar loop je er nu rond, dan moet je erkennen dat van dat motto Growing Green Cities wel heel weinig terecht is gekomen.

Een al volledige groene stadswijk

Er zou volgens het eerste plan een al volledige stadswijk hebben moeten staan. En dan niet zo’n gewone, met wat geveltuintjes en hier en daar een groene dak. Maar een schitterende groene oase. Een welhaast paradijselijk geheel, waarin op hete dagen al dat groen de temperatuur verlaagt in plaats van dat het juist nóg heter wordt, zoals in de meeste steden. Waar de bewoners hun eigen lokale plantaardige voedselvoorziening in handen hebben genomen. Waar we slim met water en energie omgaan. Sociale cohesie. Schonere lucht. Een blue zone waar de mensen vanzelf gemiddeld 5 jaar ouder worden in plaats van eerder het loodje leggen door fijnstof en obesitas.

Waar zijn de architectonische groene iconen? - Foto: Ton van der Scheer
Waar zijn de architectonische groene iconen? - Foto: Ton van der Scheer

De bezoekers zouden er met open mond rondlopen, langs een veelheid aan kleine maar zeer inspirerende voorbeelden van hoe ze zélf hun huis, tuin en straat tot een heerlijkheid zouden kunnen herscheppen. En natuurlijk langs een aantal fantastische iconen van groene architectuur, die blijvend aan deze Floriade zouden hebben herinnerd en die tot in lengte van jaren ook veel bezoekers zouden blijven trekken, al waren het alleen al stedenbouwkundigen en gemeentebesturen uit heel de wereld, die zouden komen kijken hoe het moet.

Genietbaar en leerzaam dagje

Almere had er tien jaar de tijd voor. Maar had voor het realiseren van die aanvankelijke schitterende plannen natuurlijk ook nog veel meer geld moeten uittrekken dan de € 70 of 80 miljoen die er nu uiteindelijk in de Floriade zullen gaan zitten.

Het duurzame gebouw van Aeres Hogeschool, met aan de andere kant groene gevels. - Foto: Ton van der Scheer
Het duurzame gebouw van Aeres Hogeschool, met aan de andere kant groene gevels. - Foto: Ton van der Scheer

Wat er nu staat is slechts de aanzet voor zo’n groene woonwijk, met tussen de niet al te spectaculaire ‘groene’ gebouwen die dan wél zijn gerealiseerd een te gewone Floriade. Je kunt er een prima genietbaar en leerzaam dagje uit doorbrengen. Maar beklijven zal het niet.

Kan het dan echt niet meer? Is een nieuwe Floriade over tien jaar gedoemd om nóg minder bezoekers te trekken en nog meer verlies te lijden? Als we vasthouden aan de Hollandse traditie van niet te duur en niet te visionair, dan zal het sombere antwoord helaas ‘ja’ moeten zijn.

Floriade 2022: Genietbaar en leerzaam maar ook wel wat te gewoon? - Foto: Ton van der Scheer
Floriade 2022: Genietbaar en leerzaam maar ook wel wat te gewoon? - Foto: Ton van der Scheer

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin