EZK keurt aardwarmtewinning CLG af

10-06 | |
Archieffoto van geothermie. - Foto: Fred Libochant
Archieffoto van geothermie. - Foto: Fred Libochant

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) geeft definitief geen goedkeuring aan het winningsplan voor de aardwarmtebron CLG vanwege onzekere bevingsrisico’s.

Uit het winningsbesluit dat is gepubliceerd, blijkt dat zowel de Mijnraad, Staatstoezicht op de Mijnen als TNO geen positief advies geeft. Ook de zienswijzen vanuit brancheorganisatie en andere betrokken partijen, met daarbij nieuw seismologisch onderzoek, hebben het advies niet veranderd. Bovendien kiest de minister er niet voor om nader onderzoek te doen naar de risico’s van aardwarmtewinning in het gebied, waardoor het besluit op onzekerheid gebaseerd is.

Wel ander onderzoek

De winning van aardwarmte in de put van CLG in Horst kan niet doorgaan zoals het is aangevraagd. Dat betekent namelijk het weigeren van een winningsvergunning. Wel stelt het ministerie te zullen meewerken aan een pilot hoe wel veilig aardwarmte kan worden gewonnen in Noord-Limburg. De tuinbouw in het gebied staat te springen om verduurzamingskansen. CLG in Horst is failliet en de curator zei juist vorige week dat hij hoopt dat de pilot in Horst kan plaatsvinden bij CLG. Of dit na het weigeringsbesluit nog een optie is, blijft onzeker.

Provincie deed onderzoek

Uit de reacties op de zienswijze van het voorlopige weigeringsbesluit blijkt dat al nader onderzoek gedaan is naar bevingsrisico’s van aardwarmte, onder meer door provincie Limburg. Daaruit volgt niet onomstotelijk dat er geen relatie is tussen de bevingen in 2018 en de winning van aardwarmte door CLG. Dat roept nadere vragen op. De adviesdiensten van EZK gaan wel uit van een relatie tussen aardwarmtewinning en de bevingen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Verheul
Jeroen Verheul redacteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer