EZ: scherpere CO2-norm kassen strikt controleren

07-07-2017 | Laatste update op 01-08 | |
Foto: RBI
Foto: RBI

De glastuinbouw moet zich richten op een beperktere emissieruimte in 2020. Op aangiftes door bedrijven wordt strenger gecontroleerd.

Dat blijkt uit een Kamerbrief van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken (EZ). In 2020 komt de emissieruimte voor de glastuinbouw te liggen op 4,6 Mton en wordt de oude norm van 6,2 Mton losgelaten. Het is een technische correctie die voorzien was.

Voorziene aanpassing

Met de maatregel haalt de overheid namelijk de effecten van de daling van het glasareaal en verminderde verkoop van elektriciteit feitelijk uit de energie-afspraken. De daling van de CO2-emissie door het verdwijnen van kassen en lagere electriciteitsverkoop zijn geen verdienste van de glastuinbouw, stelt Van Dam. Overigens daalt het glasareaal in 2017 verder.

Haalbaar

LTO Glaskracht Nederland stelt in een reactie dat ook de nieuwe norm van 4,6 Mton haalbaar is in 2020. Met name door instrumenten als het Nieuwe Telen en aardwarmte kan de glastuinbouw zelf verduurzamen. Overigens wordt nu achter de schermen gewerkt aan nieuwe CO2-afspraken voor 2030. De nieuwe eindnorm voor 2020 zal daarin ook meespelen is de verwachting.

Extra inspectie

Van Dam wil de kwaliteit van de aangeleverde energiegegevens door bedrijven verbeteren. Hij kondigt daarvoor drie maatregelen aan. Voor de aangifte van 2015 zijn extra softwarematige controles ingebouwd. De NVWA voert bovendien deze eerste helft van het jaar controles uit bij bedrijven. Ook wordt de mogelijkheid uitgewerkt van een boetesysteem bij niet of verkeerd opgeven van de energiegegevens.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer