Extra druk op termijnprijzen aardgas

02-08 | |
- foto: Ton van der Scheer
- foto: Ton van der Scheer

Zonder aanwijsbare redenen blijven de gasprijzen stijgen, vooral de contracten voor komende jaren.

De gedachte dat de inflatie dit najaar wel weer wat omlaag zou kunnen gaan, omdat de jaar op jaar stijging van de energieprijzen dan weer zou afvlakken, lijkt te optimistisch. Precies een jaar geleden vonden we een gasprijs van 41,4 cent zorgwekkend hoog. En dat gas twee maanden later naar € 1 steeg was ongekend.

Dat leverde op dat moment zware druk op op de inflatiesommetjes. Maar dat zou niet kunnen blijven duren, meenden kenners. Jaar op jaar zou gas in de zomer 2022 dan misschien niet goedkoper, maar toch in elk geval niet veel duurder kunnen zijn dan in najaar 2021.

Langere periode exorbitante prijzen

Met nu een prijs van € 2,05 voor een kuub gas in het eerstvolgende kwartaal blijkt dat echter een complete misrekening. Dat is precies vijf keer zo hoog dan die zorgwekkende prijs van precies een jaar geleden. En de markt houdt rekening met een langere periode waarin we te maken zullen hebben met dit soort exorbitante prijzen. Dat wordt weer duidelijk aan de vorige week ook al ingezette prijsverhoging voor de contracten van latere jaren.

Een kwart omhoog in een week

Een kuub gas vastleggen voor 2026 kostte vanmorgen 47,8 cent en vanmiddag zelfs 49,2 cent. Dat wil zeggen dat in de 10 dagen die zijn verstreken sinds Gazprom weer mondjesmaat gas door de Nord Stream pijpleiding stuurt er 10 cent bij is gekomen. De stijging van deze specifieke contractprijs komt neer op 25% tot 30% in een week tijd.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer