Doorgaan naar artikel

Export witlof ligt nagenoeg stil

Afbeelding

De witlofhandel verloopt moeilijk en voorlopig schijnt er nog geen licht aan het einde van de tunnel.

Een gebrek aan buitenlandse vraag hangt boven de markt.

Nederlandse telers zijn volledig aangewezen op de binnenlandse markt, die redelijk is, maar zeker niet gewillig. Vermoedelijk wordt de prijsdip veroorzaakt door de grote volumes beschikbaar goedkoop product van Franse bodem. Bovendien is de binnenlandse vraag beperkt nu de krokusvakantie is ingezet. Het betekent dringen voor een plekje in het schap. Maar supermarkten zijn ook niet scheutig met acties.

De superlof brengt in week 8 tussen een bescheiden 40 tot 70 cent per kilo op. In de weken daarvoor lag het gemiddelde nog een dubbeltje hoger. Van een redelijke markt is de situatie inmiddels veranderd in een slechte, aldus handelaren. De situatie geldt niet alleen voor Nederland, ook in België is de situatie alles behalve rooskleurig. Daar komt de kiloprijs op de veilingen nauwelijks boven de 50 cent uit. De export blijft als gevolg van de tegenvallende vraag en overaanbod op de Europese markt voorlopig beperkt. 

Kwaliteitsproblemen

De verwachting is dat het prijsniveau de komende twee tot drie weken nog ongeveer gelijk blijft of zelfs iets daalt. Dit ondanks het geringe aanbod op de Nederlandse markt. Er gaan geluiden dat er een substantieel aantal telers kampt met kwaliteitsproblemen, waardoor de productie in sommige gevallen zelfs met 20 procent zou zijn teruggelopen. Onder meer roodkleuring zorgt ervoor dat er minder partijen in aanbod komen voor de categorie superlof. Ook zou er een aanzienlijk deel van de sortering te fijn zijn om voor de belangrijkste categorie in aanmerking te komen. Deze partijen worden grotendeels doorgedraaid, maar vinden soms ook een hun weg naar de markt met prijsverstoring als gevolg.

Voorlopig blijven de exportmogelijkheden beperkt. De hoop is dat in het voorjaar de vraag weer wat aantrekt, maar veel zal daarbij ook afhankelijk zijn van de invloed van andere voorjaarsgroenten als krop- en ijsbergsla, de belangrijkste saladeconcurrenten van witlof.

Beheer
WP Admin