Enza Zaden vindt gen met hoge resistentie tegen ToBRFV

02-10-2020 | |
Enza Zaden vindt hoog resistentiegen tegen ToBRFV. Foto: Enza Zaden
Enza Zaden vindt hoog resistentiegen tegen ToBRFV. Foto: Enza Zaden

Enza Zaden heeft een gen gevonden dat hoge resistentie heeft in tomaten tegen het virus ToBRFV. Tomatenplanten van ontwikkelde rassen met dit gen bleven in proeven vrij van symptomen. Daarmee claimt het veredelingsbedrijf een oplossing te hebben tegen het wereldwijd uitbreidende virus.

Enza Zaden gaat tomatenrassen ontwikkelen met deze resistentie tegen dit Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Het bedrijf zal daarbij de identificatie van het gen beschermen. Dat betekent dat de relevante intellectuele eigendomsrechten gelden, stelt het bedrijf.

Verschillende niveaus resistentie

Enza Zaden claimt het eerste bedrijf te zijn dat een hoog resistent gen heeft ontdekt. Andere bedrijven als Bayer testen ook resistente rassen, maar deze lijken een minder hoog resistentieniveau te halen. Toch komen twee rassen van Bayer met deze lagere resistentie al in 2021 op de markt in Mexico.

Deze lagere resistentie (Intermediate Resistance) betekent dat bij besmetting veel minder en later symptomen zichbaar worden op de planten en vruchten. Bij High Resistance blijven symptomen geheel uit, stelt Enza Zaden. Hoelang het duurt voordat Enza Zaden met commerciële rassen de markt betreedt, kon het bedrijf nog niet zeggen.

Race van alle veredelaars

Alle veredelaars zijn al jaren bezig met de zoektocht naar resistentie nadat in 2014 bleek hoe omvangrijk de schade was in Israël toen bestaande ToBRFV-resistenties werden doorbroken. Dat land deed veel onderzoek naar het virus. Eerder dit jaar stelde Israëlische onderzoekers van het Volcani-instituut al dat binnen een jaar de eerste resistante rassen op de markt zullen komen. Ook zij waren resistenties op het spoor in zadenbanken, maar stelden toen geen contact te hebben met Nederlandse bedrijven.

Het is als zoeken naar een speld in een hooiberg, maar we hebben een gen met hoge resistentie tegen ToBRFV geïdentificeerd

Enza zaden deed de vondst via eigen onderzoek. Het Volcani-instituut laat desgevraagd weten het verloop van verdere proeven bij Bayer en Enza Zaden met belangstelling te volgen.

Het resistentiegen is door Enza Zaden gevonden in het kiemplasma van wilde tomaten. Onderzoekers zochten in een brede zaadcollectie van verwanten van wilde tomaten die zich laten kruisen met normaal geteelde tomatenrassen.

“Het is als zoeken naar een speld in een hooiberg, maar we hebben een gen met hoge resistentie tegen ToBRFV geïdentificeerd”, zegt Sergio de la Fuente van Bentem, Researcher (BTRA) BTR-PH Solanaceae bij Enza Zaden.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer