Energieprijzen flink in beweging

12-01-2017 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Werden de energiemarkten in december 2016 gekenmerkt door stijgende prijzen, in de eerste helft van januari is dat anders.

Handelaren verwachten een tekort aan CO2-emissierechten. Deze productierechten hebben elektriciteitscentrales nodig om stroom op te mogen wekken. De prijs van de CO2-emissierechten steeg door het vermoedelijke tekort, waardoor ook de elektriciteitsdagprijs mee steeg. Dinsdag schoot de AEX-dagprijs omhoog naar € 53,16 per MWh om woensdag en gisteren weer snel terug te zakken naar ruim € 39 per MWh. Dit heeft te maken met het grote aanbod windenergie op de markt.

Weersomstandigheden spelen rol op gasmarkt

Op de gasmarkt speelt de temperatuurverwachting de komende tijd een bepalende rol.

Contractprijzen voor de komende drie jaar schommelen tussen 17,9 en 18,3 cent per kuub. De dagprijs ligt hoger; 19,7 cent per kuub.

Daling olieprijs

Afgelopen week zakte de olieprijs van ruim $ 57 per vat (159 liter) op vrijdag naar $ 54,93 per vat op woensdag. Deze daling komt nadat bekend werd dat Iran zijn olieproductie niet vermindert. Iran had dit tijdens de recente Opec-bijeenkomst wel beloofd. Het land heeft zijn leveringen zelfs sinds oktober met 7% verhoogd. In februari wil het de productie nog verder vergroten. Opec wil 2% productieverlaging. Dat moet op termijn leiden tot een prijs van rond $ 65 per vat.

de Snoo
Esther de Snoo redacteur ondernemen
Meer over


Beheer