Energieprijs is wat de gek ervoor geeft

06-09 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Ze noemen het volatiel, maar het ziet er toch vooral naar uit dat het in de daghandel van gas en elektra meer iets is als wat de gek ervoor geeft.

De gasprijs schiet weer omhoog, ronkte de boodschap in diverse journaals maandag. En inderdaad de prijs ging weer omhoog, maar nadat hij vrijdag flink was gezakt. En dinsdagochtend ging de prijs weer net zo hard omlaag. Eigenlijk is het op dit moment niet eens zozeer daghandel, maar handel bij het uur. De prijzen wisselen zo sterk dat er geen peil op te trekken is. Een ding is wel zeker; de prijzen blijven schommelen op een niveau dat tot voor kort niet voor mogelijk werd gehouden.

De gasprijs zakte dinsdag 6 september naar zo’n € 2,25 per kuub voor levering in de komende (winter)maanden, meldt AgroEnergy. Vanwege de grote schommelingen is het lastig om een notering vast te stellen. Tradepower (elektra) noteerde dinsdagochtend niet. Naast de grote prijsfluctuatie speelt daarbij mee dat er in de ochtend in Nederland geen handel tot stand kwam in elektriciteit. In Duitsland was er ook amper handel, maar de zaken die tot stand kwamen, lagen met zo’n € 380 per mWh op een lager niveau dan maandag.

De belangrijkste olienotering – Brent-olie – zakte dinsdag weer onder de $ 94 per vat. De week was met bijna $ 96 op een hoger prijsniveau begonnen dan de $ 92 à $ 93 van eind vorige week.

Prognose: Sterk schommelende prijzen.

Ramaker
John Ramaker chef markt- en akkerbouwredactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer