Doorgaan naar artikel

Energiemiljoenen voor tuinders

Image

Een nieuwe, minder risicovolle manier om toch succesvol naar aardwarmte te boren. Of goedkopere elektriciteit door aansluiting op een gelijkstroomnet. Dat zijn voorbeelden van door de overheid gesteunde investeringsprojecten, waarbij glastuinbouwbedrijven zijn betrokken.

Tot en met 27 oktober kunnen bedrijven projecten indienen voor de regeling Demonstratie energie-innovatie (DEI). Eerder dit jaar en in 2014 is er voor 34 miljoen aan DEI-subsidie verschaft aan in totaal 24 projecten.

Auberginekwekerij Greenbrothers in het Brabantse Zevenbergen werken in zo’n project samen met techniekbedrijven Visser & Smit Hanab en Herrenknecht. Met Geothermal Directional Drilling (GDD) een techniek die al wordt gebruikt in de olie- en gasindustrie, hoeft er minder diep geboord te worden om toch geothermische energie efficiënt te kunnen exploiteren.

In een ander project neemt sierteeltbedrijf Vreeken Bouvardia deel aan een onderzoek naar de marktrijpheid van gelijkstroom. Deze ooit door Thomas Alva Edison gepropageerde vorm van eletriciteit heeft het afgelegd tegen de wisselstroom van Nicola Tesla. Maar in gesloten netwerken kan het wel degelijk over langere afstandenhn veel efficiënter en dus goedkoper worden getransporteerd en afgeleverd. Dat is vooral interessant waar stroom uit wind of zon wordt opgewekt en dan nog een eindje moet reizen naar grote afnemers, zoals belichtende tuinders.

Er is nu nog 20 miljoen beschikbaar voor de tot 27 oktober lopende tender. Op 3 september belegt de uitvoerende Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO.NL) een informatiebijeenkomst. Ook voor volgend jaar is er nog 45 miljoen euro gebudgetteerd. De DEI komt voort uit het vorig jaar gesloten Energieakkoord.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin