Doorgaan naar artikel

Energiemarkt onvoorspelbaar

Afbeelding

Op de energiemarkt zijn er verbanden tussen de prijzen van kolen, olie en gas. Marinda Gaillard, energieanaliste van Powerhouse, kijkt in het Groenten & Fruit Magazine terug op vorig jaar en geeft de ontwikkelingen aan die telers in de gaten moeten houden.

Vorig jaar kwam langzaam maar zeker het vertrouwen in de economie terug. “Hoewel er in de eurozone veel onrust was -en nog steeds is- over de financiële situatie van individuele lidstaten en de reddingsplannen die daarvoor nodig waren, zien we over het algemeen een groeiend vertrouwen. Deze trend heeft een prijsopdrijvend effect”, vertelt energieanaliste Marinda Gaillard van Powerhouse. “In de VS zagen we een jaarafsluiting met veelbelovende productie- en werkloosheidscijfers. Ook in Europa zijn beleggers met meer vertrouwen aan 2011 begonnen.”

Olie is behalve een brandstof ook een veel gebruikte grondstof voor allerlei materialen, zoals kunststoffen. De olieprijs zegt dan ook veel over de stand van de economie. De onrust over de individuele lidstaten van de Europese Unie had een prijsdalend effect op de olie. Gaillard: “Hoe meer onrust in de eurozone, hoe meer onrust op de oliemarkt. Bedrijven gaan in onzekere tijden niet investeren en produceren, waardoor de vraag naar olie afneemt. Wanneer mensen weer meer vertrouwen krijgen en verwachten dat de economie gaat aantrekken, neemt de industriële productie toe. Hierdoor neemt de vraag naar olie weer toe, waardoor de prijs stijgt.”

Stijgende lijn olieprijs
Het jaar 2010 begon met een olieprijs van rond de 80 dollar per vat (London Brent Oil). Door de berichten over het herstel van de economie verwachtten sommige analisten begin vorig jaar al dat de olieprijs in de zomer rond de 100 dollar per vat zou liggen. Gaillard: “Dat is toen niet uitgekomen, maar de olieprijs gaat nu wel die richting op.”

Vandaag in Groenten & Fruit Magazine
Lees het hele verhaal door Harry Stijger, compleet met cijfers en grafieken, in het vandaag verschenen Groenten & Fruit Magazine.

Bron: Groenten & Fruit

Beheer
WP Admin