Elektriciteit: aanbod houdt vraag niet bij

11-06-2018 | Laatste update op 10-10 | |
Verschuivingen op de elektriciteitsmarkt, met onder andere meer duurzame energie, zetten het rendement van de wkk op korte termijn stevig onder druk.
Verschuivingen op de elektriciteitsmarkt, met onder andere meer duurzame energie, zetten het rendement van de wkk op korte termijn stevig onder druk.

Gas gaat lichtjes omhoog, olie zakt alweer wat. De elektriciteitsvraag zorgt voor de meest onrust.

Dat constateren de analisten van energieadviesbureau Nife. De ontwikkeling van de gasprijs was de afgelopen week weer duidelijk gelieerd aan de op- of neerwaartse tendens van de olieprijs. Afgelopen donderdag steeg de olieprijs licht, de gasprijs volgde hierin direct en steeg een paar tienden mee voor de lange termijn. Voor de rest van de dagen stond de langetermijnprijs van het gas, evenals de olieprijs, licht onder druk.

Onderhoud beïnvloedt gasprijs

De kortetermijnprijs is de hele maand juni al redelijk stabiel en schommelt tussen de 21 en 21,5 eurocent per kuub. Hoog voor de tijd van het jaar, maar aangezien de krapte op de kortetermijn-elektriciteitsmarkt die gas vraagt om deze elektra op te wekken, is het niet verwonderlijk. Daarnaast wordt de kortetermijnprijs gas, evenals de kortetermijnprijs elektra, voor een groot gedeelte beïnvloed door het vele onderhoud, waardoor het aanbod beperkt is en de prijs relatief hoog voor de tijd van het jaar.

Einde aan daling elektraprijzen

Aan de daling van zowel de elektraprijzen als de steenkoolprijzen bijna 2 weken geleden is vlak voor het afgelopen weekend een einde gekomen. Beide kampen met een gebrek aan de aanbodzijde en een groeiende vraag. Voor wat betreft steenkool is de vraag in China weer eens hoog en het aanbod in Azië laag. De prijs van steenkool gaat daarentegen nog niet drastisch omhoog omdat de olieprijs enigszins dalende is.

Nauwelijks windenergie

Voor wat betreft de elektriciteitsprijzen is er weinig aanbod doordat er veel onderhoud wordt gepleegd aan verschillende centrales. De Belgische kerncentrale Doel ligt sinds afgelopen zaterdag helemaal stil, alle 4 de reactoren zijn uitgeschakeld wegens zowel een technisch defect als onderhoud. Op het vlak van windenergie is er de laatste tijd nauwelijks capaciteit, het waait simpelweg te weinig. Daartegenover is de vraag hoog door de aanhoudende hoge temperaturen in Europa. De productie van zonne-energie, hoe hoog die nu ook is, kan tegen die hoge vraag niet op.

Elektriciteit verhandelen binnen Europa

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is afgelopen week akkoord gegaan met het gebruik in Nederland van het Europese Cross Border Intraday (XBID)-platform, waarop elektriciteit voor de korte termijn kan worden verhandeld binnen Europa. Dit platform maakt het mogelijk om elektriciteit snel en flexibel uit te wisselen tussen Europese landen.

De vraag naar elekticiteit haalt het aanbod in. - Foto: G&F

De vraag naar elekticiteit haalt het aanbod in. – Foto: G&F

De grensoverschrijdende handel in elektriciteit met het XBID-platform betreft de zogenoemde intraday-markt. Op die markt kan een marktpartij tot een uur van tevoren nog in elektriciteit handelen. Een marktpartij kan op dit platform direct op basis van de prijs beslissen om wel of niet te handelen. Het oet er niet toe uit welk land de elektriciteit komt en of er voldoende transportcapaciteit is. Het platform berekent dit zelf waardoor de marktpartij direct de prijs ziet waarvoor elektriciteit beschikbaar is. Het platform kan de aankomende week starten.

Olieprijs daalde licht

Op een kleine opleving afgelopen donderdag na was er de afgelopen week een licht dalende tendens waar te nemen in de olieprijs. Dit gold zowel voor de West Texas Intermediate (WTI) als voor Brent-olie. De oorzaak hiervan lag in het feit dat de Amerikaanse voorraden weer waren toegenomen met ruim 2 miljoen vaten en hiermee op ruim 436 miljoen vaten komt. Analisten hadden een afname verwacht van de olievoorraden van de Verenigde Staten aangezien de ‘verloren’ productie van Iran moet worden goedgemaakt en er daarnaast ook een beperking van de olie-export is door de huidige politieke crisis in Venezuela.

Recordproductie olie in deVS

De Energy Information Administration (EIA) noteerde daarentegen een Amerikaanse recordproductie van 10,8 miljoen vaten per dag. Daarnaast kromp de Chinese vraag naar ruwe olie in de maand mei, in vergelijking tot de maand daarvoor, wat het aanbod in deze ook verhoogt.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekke en Sjors de Bruijn
Meer over


Beheer