Effect lagere contractprijzen bloemkool beperkt

06-02-2014 | Laatste update op 16-05 | |
Effect lagere contractprijzen bloemkool beperkt

Het feit dat de contracten in België voor industriebloemkool circa 5 procent in prijs verlaagd zijn, heeft volgens een woordvoerder van Veiling REO weinig effect op de afzet van bloemkool voor de verse markt.

“Telers kiezen voor afzet via de industrie of via de verse markt. De bedrijven zijn daarin gespecialiseerd. Een switch komt wel eens voor, maar dus niet structureel. Telers voor de industrie zijn sterk gemechaniseerd en hebben machines om roosjes te snijden. Ze telen ook andere rassen die het liefst in zo min mogelijk werkgangen te oogsten zijn”, aldus de woordvoerder. “Het is niet zo dat er het komende seizoen meer bloemkool op de verse markt komt, omdat de diepvriesindustrie minder betaalt of omdat ze uitwijken naar Polen omdat daar de kosten voor de productie lager zijn.”Wel is het zo dat Veiling REO het komende seizoen telers voor de verse markt nog meer op het hart wil drukken om vooral voor kwaliteit te gaan. “Dat is wel degelijk een item. Ik ben laatst op een excursie in het kader van ‘Kool is cool’ toch wel geschrokken van de geleverde kwaliteit. Telers voor zowel de industrie als voor de verse markt moeten beseffen dat we alleen met een kwaliteitsproduct onze positie in die twee segmenten kunnen handhaven.”

Prima winterbloemkool

Qua winterbloemkool valt er in de regio West-Vlaanderen weinig te beleven. “Er zijn nog een paar doorzetters, maar de afgelopen twee jaar is het in onze regio niet goed gegaan met winterbloemkool. Tot nu toe gaat het qua teelt bij die telers natuurlijk goed, maar we hebben ook nog geen winter gehad.”Dat beeld is er ook in Nederland. “Ze zullen rond half maart aan de oogst zijn”, stelt een Noord-Hollandse bloemkoolteler. “Maar je weet niet wat ons nog te wachten staat. Op dit moment staan ze er in ieder geval goed bij.”

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer