Doorgaan naar artikel

ECB bereidt renteverlaging voor

Afbeelding

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt vermoedelijk in juni de rente die het berekend wordt aan commerciële banken. ABN Amro denkt aan een verlaging van 0,25 naar 0,1 procent.

Hierdoor kan ook de interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, dalen. Het Euribor-tarief daalde bij een looptijd van drie maanden deze week al van bijna 0,34 naar 0,33 procent. ING denkt dat een daling naar 0,25 procent aan het einde van juni mogelijk is.

ECB-voorzitter Mario Draghi maakt zich nu openlijk zorgen over de sterke euro die de export kan afremmen en de inflatie afremt. De ECB streeft een rente van onder maar vlakbij 2 procent na. Als prijzen langdurig dalen of gelijk blijven, kan dit ertoe leiden dat consumenten aankopen uitstellen. Dat is versterkt het geval wanneer werkloosheid hoog is en lonen een dalende tendens vertonen.

De woorden van Draghi drukken ook de waarde van de euro. De waarde van de euro is deze week gedaald van 1,38 naar 1,37 dollar. Het blijft een vrij hoge waarde, wat mede komt door kapitaalvlucht uit Rusland. Vorig jaar was de euro rond deze tijd minder dollars waard en verwachtten analisten al een daling van de euro. De euro is nu 0,81 pond waard tegen 0,82 pond eerder. In de zomer van 2013 werd een top van 0,87 pond aangetikt.

De economische ontwikkelingen in de Eurozone geven weinig richting voor de wisselkoers. De Franse economie stagneert, de Duitse economie groeit sneller dan verwacht en in Nederland was een veel forsere dan verwachte krimp zichtbaar in het laatste kwartaal.

De ECB wil de kredietverlening aan kleine en middelgrote ondernemingen vergroten. ECB-raadslid Benoit Coeure noemt een negatieve depositorente een “serieuze optie.” Dat betekent dat wanneer banken geld stallen bij de ECB ze daar een “boete” op betalen. Eerder verlaagde de ECB de depositorente al tot 0. Banken zetten het geld wat de ECB betreft nog te vaak veilig weg bij de ECB in plaats van krediet te verlenen.

De ECB kan ook zogeheten ‘asset-backed securities’ (ABS) kopen; in feite bundels met leningen aan middelgrote en kleine bedrijven. De voorwaarde voor het opkopen van ABS kan bestaande lasten voor de banken verminderen. Een conditie vanuit de ECB zou dan zijn dat het opkopen van deze problematische bundels kredieten samengaat met een vergroting van de kredietverlening aan het MKB.

Beheer
WP Admin