Doorgaan naar artikel

EBN klaar om in te stappen in lastige aardwarmtemarkt

Staatsbedrijf Energie Beheer Nederland (EBN) wordt vanaf juli verplicht aandeelhouder in aardwarmteprojecten. Hoewel de ontwikkeling lastig en traag is, ziet EBN veel kansen.

EBN bracht haar jaarverslag uit over 2022. Door haar wettelijke taken in het op peil houden van gasvoorraden was de omzet in 2022 verviervoudigd tot € 12 miljard met een brutowinst van € 4,3 miljard.

In het jaarverslag staat EBN ook uitgebreid stil bij de ontwikkeling van aardwarmte. EBN heeft een wettelijke taak bij de versnelling van aardwarmte. Het staatsbedrijf is niet positief over de ontwikkeling in 2022. EBN schetst onzekerheid en terughoudendheid door risico’s. Daar kwamen in 2022 effecten van inflatie en stikstofproblematiek nog bij.

Toch is EBN klaar om in te stappen in nieuwe projecten. Nu het wetsvoorstel aanpassing vergunningstelsel aardwarmte op 1 juli 2023 in werking treedt, gaat EBN in alle toekomstige (nog niet vergunde) aardwarmteprojecten verplicht deelnemen.

EBN is nu al betrokken bij een aanzienlijk deel van de ontwikkelende aardwarmteprojecten in Nederland. Er is sprake van 20 formele samenwerkingen en projecten. EBN verwacht dat dit aantal in de komende jaren minimaal verdubbelt. Opvallend is dat EBN in het jaarverslag geen één keer het woord glastuinbouw gebruikt. De nieuwe projecten zijn deels in stedelijk gebied. Klazienaveen is overduidelijk wel een tuinbouwgerelateerd project.

Hogetemperatuuropslag

EBN leverde in 2022 al resultaten voor de ontwikkeling van aardwarmte. Zo legde EBN de basis voor wat het eerste hogetemperatuurwarmteopslag-project (HTO) van de organisatie moet worden. Met een HTO wordt het overschot aan warmte uit de zomer diep in de grond opgeslagen, op zo’n 500 meter. De businesscase verbetert daardoor aanzienlijk.

Ook in 2022 liet EBN een studie uitvoeren naar een generieke businesscase van een lage temperatuur geothermiebron op een diepte van 500 meter tot 1500 meter. Gekeken is naar de combinatie met een warmtenet in de gebouwde omgeving.

Al een aantal jaren loopt een landelijk onderzoek naar geschikte aardwarmtelocaties, getiteld SCAN. Op een aantal plekken blijkt meer complexiteit in de ondergrond dan verwacht. EBN laat extra onderzoek uitvoeren.

Veel steun onderweg

Toekomstige groeiverwachtingen zijn er ook. Vanuit het Nationaal Groeifonds werd 200 miljoen euro toegekend aan het consortium NieuweWarmteNu!, waarvan EBN onderdeel is. Het bedrag wordt gebruikt voor het realiseren van twaalf collectieve warmteprojecten en de demonstratie van zes innovaties, zoals grootschalige hogetemperatuurwarmteopslag.

Een andere positiever ontwikkeling is het beschikbaar komen in 2023 van een subsidie om de onrendabele top voor warmtenetten af te dekken. Deze jaagt de vraag naar warmtebronnen en -netten aan. Verder verwacht EBN dit jaar veel van de aangepaste SDE++ regeling welke voor aardwarmteprojecten gunstiger in de rangschikking uitpakt.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin