Groenten & Fruit Actueel
||

Duitse teelt: schrap CO2-boete en energiebelasting

De CO2-heffing en energiebelasting bedreigt Duitse glastuinbouw.
Duitse kassen liggen vaak solitair. Het eiland Reichenau in Zuid-Duitsland is daarop een uitzondering. Foto: Groenten & Fruit

Duitse kassen liggen vaak solitair. Het eiland Reichenau in Zuid-Duitsland is daarop een uitzondering. Foto: Groenten & Fruit

Voor de Duitse glastuinbouw is het noodzakelijk dat de CO2-heffing voor drie jaar wordt opgeschort en de energiebelasting geschrapt.

Dat stelt de koepel Zentrallverband Gartenbau in een reactie op het derde hulppakket van de federale overheid. ZVG-voorzitter Jürgen Mertz ziet daarin opnieuw onvoldoende aandacht voor de problemen in de glastuinbouw. Daar wordt gewoon geen rekening mee gehouden, stelt hij.

Invoering van CO2-beprijzing

De kostenexplosies op de energiemarkt treffen vooral de glastuinbouwbedrijven, maar ook de tuinbouwspecialistenhandel en dienstensector. Sinds afgelopen najaar hebben bedrijven te maken met enorme prijsstijgingen van de bedrijfsmiddelen. Daar kwam de invoering van CO2-beprijzing in 2021 bij. Sinds dat jaar geldt een Duitse heffing van € 25 per ton CO2 op fossiele brandstof. Voor een paprika- of tomatenbedrijf van 3 hectare was dat in 2021 een kostenstijging van € 43.698.

“De gestegen kosten kunnen niet voldoende of zelfs landelijk via de markt worden gecompenseerd en leiden voor veel bedrijven tot bezuinigingen op het bedrijfsresultaat”, zegt Mertz.

Houtsnippers

Duitse telers zijn vaak solitair gelegen, op afstand van een warmtenet, maar hebben nog wel een stevig voordeel op de Nederlandse. Warmte uit houtsnippers is nog steeds een uitweg voor telers om de gaskosten te drukken. In Nederland is die investeringsmogelijkheid eigenlijk weggenomen door de toepassing voor tuinbouw uit de SDE te schrijven.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers