Doorgaan naar artikel

Drugs uit fruitinvoer verder EU in met sierteelt

Snelle logistiek maakt bloementransport kwetsbaar voor drugstransport. - Foto: ANP

Snelle logistiek maakt bloementransport kwetsbaar voor drugstransport. - Foto: ANP

Na import van drugs met fruit als deklading gaan partijen vaak verder de EU in met ladingen sierteelt.

De sierteeltsector is kwetsbaar voor ondermijnende activiteiten, zoals doorvoer van drugs uit zeecontainers met fruit. Dat blijkt uit een onderzoek naar ondermijnende zaken in de sierteelt ‘Mainport in de tweede linie’.

De onderzoekers van bureaus Lokale Zaken en Bureau Beke hebben onderzoek gedaan naar ondermijning op het terrein van FloraHolland. Ze concluderen dat criminele organisaties relatief makkelijk sierteelt gebruiken als deklading voor drugstransport verder door Europa.

Geen signaal ook in groente

De onderzoekers noemen ‘verstransporten’, maar er is geen signaal dat ook groente- en fruittransport als deklading worden gebruikt voor transport door Europa. Dat is niet onderzocht. Bij de invoer van drugs via zeecontainers is fruit wel vaak als deklading gebruikt. Die drugs gaan verder Europa in met onder meer sierteeltladingen, stellen de onderzoekers ook op basis van bekende zaken.

Al jaren zijn er signalen dat de bloemenbranche wordt misbruikt door criminelen. De maatregelen daartegen zijn niet afdoende, stellen de onderzoekers. Malafide handelaren kunnen zich eenvoudig op en bij de bloemenveilingen vestigen. Er is weinig toezicht of beveiliging. De snelheid van verhandelen staat controles ook in de weg. Daarmee worden de transporten aantrekkelijk voor drugssmokkel.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van enkele gemeenten, bloemenveiling Royal FloraHolland en de branchevereniging van bloemenhandelaren. Ze werken al langer samen in de campagne Weerbare sierteeltsector. Gemeente Westland pleit na dit onderzoek voor hulp en maatregelen van de landelijke overheid om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken op de veiling. Een voorbeeld is toezicht in de haven.

Ondermijning

De onderzoekers waarschuwen ook voor andere vormen van criminaliteit. Transporten worden tevens gebruikt om wapens, sigaretten en vuurwerk te smokkelen. Daarnaast is er een verhoogd risico op witwassen vanwege het vele contante geld dat in omloop is. De voorbeelden uit het rapport zijn oud als die gaan om witwassen in fruithandel.

Het overkomt de handelaren of transporteurs ook vaak, stellen de onderzoekers. Zo worden soms deelladingen aangeboden waarin sierteelt als dekmantel is gebruikt en de vervoerder daar niets van weet.

Beheer
WP Admin