Doorgaan naar artikel

‘Doordrager buiten kreeg te veel te verwerken’

'Hij is weer voorbij, die mooie zomer die zo mooi begon in mei... ' Foto: Joost Stallen premium

'Hij is weer voorbij, die mooie zomer die zo mooi begon in mei... ' Foto: Joost Stallen

Marco van As teelt het doordragende aardbeiras Murano op stellingen. Net als bij veel collega’s, gooide het hete weer teelttechnisch gezien nogal wat roet in het eten. “Het valt op alle vlakken tegen, behalve met de prijs. Liever zo, dan veel kilo’s voor een lage prijs.”

Het is eigenlijk een opeenvolging van gebeurtenissen geweest. De allereerste warmteperiode – “meteen met 35 graden”– deelde een eerste tik uit, wat al snel leidde tot veel kleine vruchten. “Ik heb toen nog wel goed geplukt.”

Op de rem

Na deze eerste flush zorgde de daaropvolgende hittegolf ervoor dat het gewas op de rem ging, en tijdelijk stopte met de aanleg van bloemen. “Inmiddels is de bloemaanleg weer wel op gang gekomen”, aldus Van As midden vorige week, maar dat is te laat.

7 kilo

Alles bij elkaar is de belasting voor het gewas te groot geweest, door de weersomstandigheden en de productie. “We hebben nog geen 7 kilo per strekkende meter geplukt, meer gaat het ook niet worden.” Hoe anders was het een jaar geleden: “Toen hing er in september nog een hele vlucht aan.”

Eerste bloemen open

Van As teelt ook nog glasaardbeien, met het ras Elsanta in een najaarsteelt. De planting is van 16 augustus. Vorige week waren de eerste bloemen open. “De gasprijs is voor ons nog even geen probleem, gelukkig niet.”

Vroeg plukken

Na de huidige teelt komt er een verse teelt in met het ras Fandango. Dit is een low-chillras van Fresh Forward onder de merknaam Zadira. “Vanaf circa 10 maart ben ik aan het plukken, dat is de bedoeling, ruim voor het begin van de traditionele doorteelt. Vroeg zijn is ook interessant vanwege onze huisverkoop.” Van As heeft het low-chillras de afgelopen twee jaar kunnen volgen bij een collega in de buurt.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin