Doorgaan naar artikel

Dieselprijs kruipt richting € 1 per liter

Dieselprijs € 1 per liter premium

Ruime dieselvoorraden zorgen er voorlopig voor dat diesel ook niet snel duurder zal worden. Foto: Roel Dijkstra

De olieprijs is gezakt en zit weer bijna op het niveau van medio maart. De dieselprijs gaat verhoudingsgewijs harder omlaag.

Op de oliemarkt gaan de prijzen de laatste weken weer naar beneden. Medio april noteerde een vat ruwe Brent-olie $ 87,33 per vat, maar inmiddels is dat nog maar $ 76,41 per vat (bron: oil-price.net).

De oliemarkt heeft vooral last van een afkoelende economie. De ontwikkelingen op de financiële markten zijn de laatste tijd niet positief en zelfs het woord ‘recessie’ wordt vaker in de mond genomen. In Amerika zijn al enkele banken omgevallen en de overheid heeft al enkele keren de rente verhoogd.

Maar niet alleen de situatie in de VS heeft gevolgen voor de olieprijs. In China lijkt de vraag naar ruwe olie ook minder groot dan gedacht. Ook dat drukt de olieprijs. Dat oliekartel Opec recent een productiebeperking heeft aangekondigd, weegt hier niet tegenop. De olieprijs kan dan ook wat verder gaan dalen.

Een prijsniveau dat weer vergelijkbaar is met het voorjaar van 2021

Ondertussen gaat de dieselprijs deze week licht omhoog tot € 1,06 per liter (bij levering 4.000 liter). Dat blijkt uit cijfers van inkoopcollectief Farmers4all. De prijsstijging lijkt eerder een correctie dan dat die echt uit de markt komt. De markt is namelijk nog steeds dalende. Zoals dat al wekenlang het geval is. Diesel noteerde bijvoorbeeld in week 9 nog € 1,23 per liter. De verwachting is ook dat diesel langzaam richting de € 1 kruipt. Een prijsniveau dat weer vergelijkbaar is met het voorjaar van 2021.

Ruime dieselvoorraden zorgen er voorlopig voor dat diesel ook niet snel duurder zal worden. Er is wel één maar: de verwachting is dat het kabinet de tijdelijke korting op brandstofaccijnzen niet gaat verlengen. Dat betekent dat diesel per 1 juli zeker een dubbeltje per liter duurder wordt.

Prognose: olie en diesel iets goedkoper.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Image
Theo Brummelaar

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin