Doorgaan naar artikel

Dieselprijs fors omlaag tot onder € 140 per 100 liter

Dieselprijs omlaag; diesel weer goedkoper dan benzine. - Foto: Mark Pasveer

Dieselprijs omlaag; diesel weer goedkoper dan benzine. - Foto: Mark Pasveer

De dieselprijs ging afgelopen weken fors omlaag. Vrijdag 18 november werd diesel aangeboden voor zo’n € 137 per 100 liter, exclusief btw bij levering van minimaal 4.000 liter.

Eind oktober lag deze prijs nog op zo’n € 160 per 100 liter. Het blijft met € 5.500 per tanklading nog een flink bedrag, maar het vullen van een tank kost nu ruim € 900 minder dan eind vorige maand.

Dieselprijs omhoog door boycot Russische olie

Een boycot van Russische olie in de Europese Unie per 5 december heeft de prijzen in de aanloop daarnaartoe flink opgedreven in oktober. Dit werd nog eens versterkt door stakingen bij olieraffinaderijen in Frankrijk. Daardoor werd het aanbod aan diesel in de EU nog krapper dan het al was. Diesel werd zodoende nog duurder dan benzine. Die situatie is nu achter de rug. De stakingen zijn al weer een paar weken voorbij en de Europese brandstofsector lijkt klaargestoomd voor de importstop op Russische olie.

Lees verder onder de grafiek

Inkoopcollectief Farmers4all verlaagde de dieselnotering in week 46 met bijna € 7 naar € 138,70 per 100 liter. Daarmee ligt de dieselprijs fors lager dan in de tweede helft van oktober.

Olievoorraad Nederland

De Nederlandse regering meldt dat een grotere strategische olievoorraad is aangelegd om te voorkomen dat het land door de importstop op Russische olie zonder diesel komen te zitten. Vorig jaar kwam een derde van de geïmporteerde olie uit Rusland. In uiterste nood kan Nederland terugvallen op de strategische voorraad die nu gevuld is om negentig dagen lang vitale processen draaiende te kunnen houden.

Dieselprijs omlaag; weer goedkoper dan benzine

Sinds kort is diesel weer wat goedkoper dan benzine, maar het verschil is nog klein. Dat kan in de komende weken nog wat toenemen, maar een aangekondigd verbod op de totale import van Russische aardolieproducten per 5 februari volgend jaar hangt nog boven de markt. Het is de verwachting dat dit de dieselprijzen​ later weer flink zal doen stijgen. Of dit daadwerkelijk gebeurt, hangt onder meer af van de extra maatregelen waarop diverse ministeries nog zitten te broeden. Daarbij wordt vooral gedacht aan het verminderen van de vraag bij particulieren en bedrijven.

Prognose: prijs zakt eerst nog wat.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Beheer
WP Admin