Doorgaan naar artikel

‘De mensen willen vroeg naar huis, begrijpelijk’

Jack Hereijgers in Zundert (N.-Br.) gaf half september aan dat de vroegste doorteelt met Elsanta in vergelijking met andere jaren wat later was gestart: op 12, 13 augustus in plaats van 7,8 augustus. Reden was de hitte.

Het interval tussen de daarna volgende plantingen is wat kleiner, met de laatste planting op 20 augustus. “De pluk van de eerste planting zal rond Sinterklaas wel af zijn”, schatte de teler op 26 november in. “Dat is normaal.”

Groeitempo

Voor de daarop volgende plantingen is de temperatuur in oktober op peil gehouden, om het groeitempo van de aardbeien op een voldoende niveau te houden. “De natakken waren deze keer laat in vergelijking met de eerste tak. Maar we willen niet al te veel spreiding, zodat we rond half december voor de laatste keer oogsten. Het personeel wil ruim voor Kerstmis naar huis. Het heeft echt met corona te maken, ik begrijp dat wel.”

Onder led-licht

Voor de teelt met Elsanta onder led-licht, in een planting van 25 augustus, is het ook de bedoeling op tijd afgeoogst te zijn. “In die kas hebben we in oktober en november ook een hogere temperatuur aangehouden. Dat was goed te doen: als je de lampen aanzet, past daar een hogere temperatuur bij.”

Koude-uren sprokkelen

Daarnaast is eind oktober begonnen met inpakken van de trayplanten. De eerste planten waren Sonata, voor een vroege teelt. Ze gaan half december op de goten voor de pluk vanaf 25 februari. In week 47 volgden de Sonataplanten voor de eerste stellingteelten vanaf maart/april. In week 48 volgt Sonsation voor de zomerteelt onder glas, de week erna zijn de planten aan de beurt voor de tweede stellingteelt. Die zijn van het ras Elsanta, net als de planten voor de doorteelt.

‘5 december beginnen met doorteeltplanten’

“Met die doorteeltplanten willen we 5 december beginnen. In mij ogen is dat nog wel aan de vroege kant; volgens mijn telling zitten we vandaag (26/11) op 175 koude-uren. Gezien de lange bewaarduur zouden we eigenlijk op 400 à 500 koude-uren moeten uitkomen. Om dat te realiseren mag het de resterende 10 dagen tot het inpakken eigenlijk niet meer boven de 7 graden uitkomen. Je ziet de laatste dagen al wel dat de planten verkleuren, zodat ze bij het inpakken in ieder geval voldoende in rust zijn.”

Auteur Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Hereijgers

aardbeiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin