Doorgaan naar artikel

‘De hele sector als één blok, dat is mooi’

Op 17 oktober stond Wim van den Eertwegh in Kessel er alleen voor. “Onze zoon van 28 staat met zijn trekker op het Malieveld. Hij is dinsdagnacht om 1.00 uur vertrokken naar een verzamelpunt in Eindhoven. Vandaaruit zijn ze naar het RIVM in Bilthoven gereden en vervolgens naar Den Haag. Vandaag is hij nog bij de boeren-burgerbrunch en dan komt hij weer naar huis.”

Twee weken eerder nam zijn zoon ook deel aan de boerenprotesten. “Wat ik het mooie eraan vind, is dat heel de sector bij de protesten is verenigd. We zijn weer één en dat is ook wel eens anders. Als je één bent, wordt er ook naar je geluisterd, dat blijkt wel weer. Als vakbonden protesteren krijgt iedereen een petje en een vlaggetje, maar als boeren boos worden, stappen ze op de trekker. Dat maakt meer indruk, zeker omdat het zo massaal is. Natuurlijk zijn het vooral veehouders, want hen treft het in het bijzonder, maar er zitten ook tuinders tussen, en toeleveranciers, en transporteurs. Verder valt het me op dat het veelal jongeren zijn. De ouderen zijn denk ik een beetje murw van wat er de laatste jaren allemaal op hen afkomt, maar die jongeren zetten hun schouders eronder. Die komen voor hun toekomst op!”

Oogst rode en witte kool

En dus staat Van den Eertwegh er op donderdag 17 oktober alleen voor. “We zijn druk met het rooien van aardappels en het snijden van de witte en rode kool voor bewaring. Die zijn pas begin september echt gaan groeien en kool gaan vormen. Daarvoor stonden ze meer in de overlevingsstand.” Uiteindelijk zijn het volgens de teler mooie kolen van rond de 2 kilo. “Via ZON fruit & vegetables gaan ze naar snijderijen en kleine particuliere groenteboeren die ze versnijden. Die hebben graag deze wat grovere kolen. Er is een tijd geweest dat kilokooltjes in de belangstelling stonden maar dat is weer weggeëbd, want voor moderne huishoudens zijn die nog te groot. Die kopen dan toch liever verwerkt product. Dat is gemakkelijker en dan hoeven ze niets weg te gooien.”

Tekst gaat verder onder de foto

Wim van den Eertwegh: “We hebben veel kolen van 1.100 gram plus geoogst voor de snijderij. De supermarkten vragen kolen van 800 tot 1.100 gram en die moeten ook nog in een zak.” - Foto: Stan Verstegen

Wim van den Eertwegh: “We hebben veel kolen van 1.100 gram plus geoogst voor de snijderij. De supermarkten vragen kolen van 800 tot 1.100 gram en die moeten ook nog in een zak.” – Foto: Stan Verstegen

Veel voor snijderij

En zo verging het ook 90% van de Chinese kool dit seizoen. “We hebben veel kolen van 1.100 gram plus geoogst voor de snijderij. De supermarkten vragen kolen van 800 tot 1.100 gram en die moeten ook nog in een zak. Dat is extra werk en was prijstechnisch niet beter dan voor de industrie. Ondanks de extremen van dit jaar kunnen we terugkijken op een vrij goed seizoen. We hebben minimaal hoeven te frezen, dus het slagingspercentage was hoog. En de prijzen zijn altijd op een redelijk niveau gebleven.”

Teelttechnisch was dit seizoen een uitdaging, zegt Van den Eertwegh, “maar mede dankzij onze weerstations hebben we het er goed vanaf gebracht. Nu moest ik wel soms zelfs op zondagmiddag nog gaan beregenen als het weerstation alarm gaf en dat zou anders niet gebeurd zijn. Maar het heeft wel zijn rendement opgeleverd.”

Traditionele herfstdip

Half oktober heeft Van den Eertwegh nog een deel van zijn twee dubbele plantingen van 16 augustus met Emiko staan. “We oogsten niet dagelijks meer, we kunnen er desnoods nog drie weken mee vooruit. Mocht er nachtvorst komen dan dekken we ze eventueel nog af met vliesdoek, als dat nog de moeite is. Half oktober zie je traditioneel een dip in de prijsvorming. Volgens mijn theorie komt dat door de herfstvakanties, dan zijn de kinderen thuis en maken de moeders het zich met koken gemakkelijk. En de telers die Chinese kool bewaren, snijden die nu volop om ze in de koelcel te stoppen. Wat daarvoor niet geschikt is, komt op de markt. Daardoor is er tijdelijk sprake van een flink aanbod. En dat is dan gekoppeld aan minder vraag. Zo kan ik het verklaren.”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Wim van Eertwegh. Foto: Van Assendelft
Wim van den Eertwegh

asperge-, rabarber- en Chinese koolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin