Doorgaan naar artikel

‘De grote kunst is de hoge prijs doorbelast te krijgen’

Allereerst voor alle lezers de beste wensen en vooral een gezond 2023 gewenst. Wat gaat het nieuwe jaar ons weer brengen? Je bent snel geneigd erg negatief te denken, valt mij op.

Je hoort iedereen klagen om je heen, maar wat mij óók opvalt is dat de restaurants vol zitten en de wintersportvakanties weer op het oude niveau zijn. En dat de spaarrekeningen nog nooit zo hoog zijn geweest.

Zachtfruit in de gevarenzone

Als rodebessenteler kan ik dit alleen maar toejuichen. Na de coronajaren willen we weer liefst een goede en grage markt bedienen. Die markt is er nu nog. Maar als mensen echt veel minder te besteden hebben, dan is zachtfruit een product dat in de gevarenzone komt, omdat het nu eenmaal niet zo is dat je het iedere dag noodzakelijk moet binnenkrijgen.

De grote kunst is nu om de hogere kostprijs doorbelast te krijgen

En wat mij bezighoudt, zijn de zorgen die ik om mij heen zie bij collega-telers: energieprijzen die helemaal door het dak gaan en telers die een keuze moeten maken, gedwongen of niet. En wat gaat er dan in het voorjaar gebeuren? We weten allemaal als er van een product te veel op een hoop loopt, hoe de prijzen zich ontwikkelen. En zullen we dat aankunnen met de kostprijzen van nu?

De bessen komen er wel

De grote kunst is nu om de hogere kostprijs doorbelast te krijgen naar de retailers, en als er veel op een hoop loopt de consument er van mee te laten profiteren. Voor ons is de opdracht om goed te rekenen en dus de kosten door te berekenen.

Maar het zal weer gaan zoals altijd: de bessenstruiken lopen uit, geplukt gaat er weer worden en er zullen weer bessen het retailkanaal ingaan, rekensommen of niet. Want de boer, hij ploegt voort.

Share this

Afbeelding
Anton van Garderen

zachtfruitteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin