Doorgaan naar artikel

‘De bovengrond is alweer gortdroog’

De bewaarkool is bij Patrick van Benschop vorig najaar voor het eerst machinaal geoogst. -  Foto: Asa-Lift. premium

De bewaarkool is bij Patrick van Benschop vorig najaar voor het eerst machinaal geoogst. - Foto: Asa-Lift.

“De kwaliteit van de bewaarkool is dit jaar niet optimaal”, geeft sluitkoolteler Patrick van Benschop in Waarland (Noord-Holland) op 22 mei aan.

“De kool is vorig najaar voor het eerst machinaal geoogst en ons personeel achter op de oogstmachine gaat niet altijd heel zorgvuldig met de kolen om, maar dit is in zijn algemeenheid dit jaar met de bewaarkool zo. In september/oktober zijn ze door de regen na al die droogte nog eens behoorlijk aan de groei gegaan en dat is niet bevorderlijk voor de bewaarkwaliteit”, vertelt de teler. ​“Gelukkig is de prijsvorming sinds een aantal weken goed aangetrokken. Dat heeft te maken met de vraag uit Oost-Europa waar ze door de slechtere bewaarbaarheid al door hun kolen heen raken.”

Lastige plantomstandigheden

Van Benschop heeft nog tot half juli bewaarkool, dan volgt zijn eerste verse kool die onder vliesdoek heeft gestaan. “Nee, het planten viel niet mee. Dit was toch een heel ander voorjaar dan in de afgelopen drie jaar. We konden maar niet planten, maar bij de plantenkweker groeide het ook maar langzaam. In dit geval een voordeel, want anders moet je die planten ergens neerzetten en daar worden ze ook niet beter van.”

De structuur van de grond is ook niet optimaal en hier en daar zakten de machines ook wel eens weg. “In de stand van de gewassen zie je dat eigenlijk toch niet terug. Dat valt dan weer mee.”

Beregenen nodig

Voor de plantingen komt de haspel er alweer aan te pas. “De ondergrond is nog wel nat, maar de bovengrond is alweer gort droog. Beregenen is dus nodig om ze goed aan de groei te krijgen.” Op 22 mei heeft hij nog 7 hectare te gaan voordat de in totaal 40 hectare weer in de grond zitten. Door de vrij natte grond pakte de onkruidbestrijding met Butisan S + Centium in de vroege plantingen uitstekend uit.

Rassenkeuze

Voor de vroege wittekool teelt Van Benschop de rassen Vivaldi, Perfecta en Cyclone. Voor de bewaring zijn dat Colmar en Storidor en bij rode kool Klimaro.

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Delen

Patrick van Benschop
Patrick van Benschop

Sluitkoolteler in Waarland (Noord-Holland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin