Doorgaan naar artikel

Daling gasprijs tijdelijk gecorrigeerd

Kassen in Brakel. - foto: ANP/Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht premium

Kassen in Brakel. - foto: ANP/Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht

Na twee weken van dalende gasprijzen zit er ineens weer een hik in de grafiek. Vermoedelijk een tijdelijke.

Goedkoper en goedkoper en toen nog wat goedkoper. Er kon de afgelopen twee weken elke handelsdag nog wel 1 of 2 cent van de gasprijs voor het eerstvolgende kwartaal af. Maar vrijdag 10 en maandag 13 maart volgde een fikse correctie omhoog. Waarna er gisteren weer wat af ging.

Het is een kleine opflakkering van de volatiliteit die de gasmarkt vorig jaar het hele jaar door kenmerkte. Desalniettemin blijft de stemming op de Nederlandse en Europese gasmarkt er een van relatieve ontspanning. Vorig jaar is door de politiek hard gewerkt aan extra aanbod. En de vraag naar gas is in heel Europa en in Nederland dan nog bovengemiddeld teruggelopen.

IAE voorziet rustig gasjaar

Ook het Internationaal Energie Agentschap (IAE) voorziet voor het komende jaar niet direct nieuwe felle prijsstijgingen. In hun laatste marktrapport voor de gasmarkt laat het stippellijntje voor 2023 tot aan de zomer een langzame daling zien, waarna het tot einde van het jaar weer langzaam omhoog gaat. Daarbij valt op dat de lijntjes voor de Aziatische en de Europese gasmarkt volgens het IAE gebroederlijk gelijk op gaan. De vorige week op het Chinese partijcongres voorspelde gematigde economische groei lijkt die rustige gasprijslijn voor 2023 te rechtvaardigen.

Meer belasting op gas

In Nederland kwam daar deze week nog een door het kabinet besteld onderzoek ‘Scherpe doelen, scherpe keuzes’ overheen, met mogelijke maatregelen om de klimaatdoelen voor 2030 te halen. Nederland ligt niet op koers, maar meer belasting op gas en minder op elektriciteit is een van de mogelijke maatregelen om CO2-uitstoot te besparen. Dat lijkt de gasvraag op termijn alleen maar verder te zullen temperen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin