Doorgaan naar artikel

Daling energieprijs was van korte duur

Na een daling zijn de laatste week de meeste prijzen van gas, olie en stroom omhoog gegaan.

De prijs van gas is na een kleine daling weer teruggekeerd naar het hogere niveau van voorgaande week.

De prijs wordt sterk beïnvloed door de verbeterde concurrentie positie van gas ten opzichte van kolen voor de opwek van elektra. Deze concurrerende positie van gas verbetert telkens als de prijzen van CO2-emissierechten stijgen, wat ook deze week het geval is geweest.

De stijging is mogelijk ook tot stand gekomen door de geruchten over het vervroegd sluiten van bruinkoolcentrales in Duitsland, waardoor de vraag naar gas kan toenemen.

Chinese heffing op LNG uit VS

China stelde afgelopen week tarieven in voor $ 60 miljard aan goederen uit de VS. Hierbij inbegrepen is LNG-gas. Deze nieuwe maatregel kan de LNG-industrie in de VS schaden. Door deze hogere tarieven zullen Chinese kopers wellicht op zoek gaan naar andere leveranciers in Azië en het Midden-Oosten, omdat de VS niet langer als een goedkope optie wordt beschouwd.

Elektriciteit en CO2

Na de redelijke daling van de langetermijnprijzen elektriciteit van anderhalve week geleden gingen de prijzen de afgelopen week omhoog. Waar de daling te maken had met het volgen van de langetermijnprijs van de grondstoffen was deze reden ook de veroorzaker van de stijging. In het bijzonder de CO2-prijs. Afgelopen week steeg de CO2-prijs van onder de grens van € 20 naar bijna € 22 per ton. Dit had meteen een opdrijvend effect voor de langetermijnprijs.

Elektriciteitsprijs korte termijn omlaag

De kortetermijnprijs daarentegen had de mogelijkheid iets te dalen doordat meer windenergie werd geproduceerd. Tennet, de landelijke netbeheerder, had het de afgelopen week lastig om de continuïteit te waarborgen en moest een aantal malen noodvermogen inzetten. Oorzaak hiervan is de geringe importmogelijkheid door uitval van een aantal centrales in onze buurlanden, maar ook in eigen land.

Veel minder stroom uit België

De elektriciteitsproductie in België staat behoorlijk onder druk. Dagblad De Morgen bericht hierover het volgende: “In de volledige maand november zal slechts één van de zeven Belgische kernreactoren operationeel zijn. Uitbater Engie Electrabel belooft dat tegen eind december opnieuw vijf reactoren draaien. Het FANC, de nucleaire waakhond, kan dat niet bevestigen.”

“Kernreactoren Tihange 2, Tihange 3 en Doel 4 kampen met betonrot en zijn daarmee tot volgend jaar buiten strijd. Tihange 1 krijgt dan weer een onderhoudsbeurt vanaf eind oktober. Dat betekent dat we het tussen 20 oktober en 28 november slechts met één van de zeven kernreactoren (Doel 3) moeten stellen. Doel 1 en 2 werden eerder al stilgelegd”, aldus De Morgen.

Olie omhoog ondanks tweet Trump

Nadat de prijs van olie afgelopen week een stijging liet zien heeft de Amerikaanse president Donald Trump via een tweet geprobeerd de koers te verlagen. Hij stelde dat de Opec meer olie moest gaan oppompen in ruil voor de jarenlange bescherming van landen in het Midden-Oosten, zowel in het verleden als in de toekomst.
Lees verder onder de tweet

De reactie van Opec leidde niet tot het gewenste effect van Trump, de prijs steeg zelfs. Deze stijging kwam nadat de Opec in het weekend had gezegd dat de groep de productie alleen zou verhogen als klanten daarom vragen.

Saoedi-Arabië, Rusland en hun bondgenoten hebben dus geen extra volumes ruwe olie beloofd ter compensatie van de minder beschikbare Iraanse olie en de afnemende productie in Venezuela.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin