Daghandel reageert op minder vraag naar gas

18-08-2020 | |
de Bruijn
Sjors de Bruijn Energieanalist
Chevron. - to: AFP
Chevron. - to: AFP

Nadat door de weersomstandigheden de vraag naar gas is verminderd, is de prijs van de daghandel inmiddels licht gedaald.

Voor de langetermijncontracten is de prijs echter licht gestegen. Al lijkt dit meer een rimpel in de verder stabiele koers te zijn.

Wereldwijde vraag naar gas toegenomen

Onlangs heeft het Amerikaanse bedrijf Chevron zijn aandeel vergroot in een project in de Middellandse Zee voor de kust van Israël, voor de exploitatie van de Israëlische gasvelden. Het doel is om van een regionale leverancier op te schalen naar een mondiale leverancier.

Het is de eerste energiedeal sinds de coronacrisis. Dit geeft aan dat investeerders voldoende vertrouwen hebben om nog meer gas te produceren en er ook nog marge op te kunnen maken. Dit zal ingegeven zijn door een toenemende wereldwijde vraag naar gas.

Kolenprijzen dalen door slappe vraag

Sinds een week is er een einde gekomen aan de stijging van steenkoolprijzen. De koers is gedaald tot het niveau van april. Reden hiervoor is de nog altijd geringe vraag naar steenkool en de toename van zonne- en windenergie en gascentrales. Dat gascentrales prominent zijn voor het opwekken van elektriciteit komt door de lage prijs van gas en de lagere kosten voor de CO2-uitstoot, waardoor de kolen uit de markt gedrukt worden.

Handelaren hebben moeite vertrouwen te hebben in de opbrengsten van de CO2-emissierechten. Op de veilingen wordt in de zomerperiode het aanbod gehalveerd om zo de slappe handelsperiode door te komen zonder dat de prijs daalt. Ondanks dit gegeven is de prijs toch gedaald naar een niveau van € 25.

Oliegebruik Azië bijna op oude niveau

De koerstrend is op dit moment stabiel, met van dag tot dag een stijging en een daling. Het geeft aan dat er nog geen impulsen zijn die een duidelijke stijging of daling kracht bijzetten.

Volgens Saudi Aramco trekt de vraag naar olie dit jaar aan, ondanks alle coronaperikelen waarmee landen en regio’s wereldwijd worstelen. In Azië is het oliegebruik bijna terug op het niveau van voor de coronacrisis, aldus Aramco. De vraag naar olie ligt volgens hem momenteel op 90 miljoen vaten per dag, vergeleken met pre-pandemische niveaus van ruwweg 100 miljoen vaten per dag. De olieproductie in de Verenigde Staten zou zijn gedaald tot het laagste niveau in 15 jaar tijd, waarbij producenten ook investeringen in groeiplannen terugschroeven. Ook dit stut de olieprijs.

Wel blijven in de markt twijfels bestaan over de ontwikkelingen in de nabije toekomst. Dat komt omdat landen aangesloten bij oliekartel Opec en hun bondgenoten eerder afspraken om de productie van olie geleidelijk te gaan verhogen.Beheer