Doorgaan naar artikel

Regelmoeras teelteisen vooral van de overheid

In de aanloop naar een nieuw teeltseizoen zagen telers lang van alle kanten extra eisen op zich afkomen. Nu de voorbereiding op het nieuwe teeltjaar gestart is, blijken de extra teelteisen van On the Way to PlanetProof afgezwakt. Voor GlobalGap zijn ze uitgesteld. De oorlog in Oekraïne speelde daarbij een rol. Het GLB vergt alle aandacht nu, maar op het laatste moment gooit Brussel de plannen overhoop.

Frustratie en kostenstijgingen

Vlak voor de start van het teeltjaar zet Brussel nog een streep door de Nederlandse versoepeling voor bufferstroken en vanggewassen. Het leidt tot frustraties bij telers, maar ook kostenstijgingen. Veel contracten met afnemers zijn al getekend zonder het effect van productieverlies door bufferstroken mee te tellen. Terwijl dat nu toch gebeurt. Deze verzwarende maatregel komt uit de hoek van de 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn, maar doorkruist plannen voor andere teelteisen uit het GLB, of teeltcertificaat PlanetProof.

Los van de nitraatrichlijn en het dictaat uit Brussel van eind vorige week, waren ogen van telers voor dit jaar vooral gericht op Europese GLB-subsidie. Terwijl andere certificaten (GlobalGap en On the Way to PlanetProof) niet veel verzwaring kennen, is het GLB alleen al genoeg om hoofdpijn van te krijgen. De overheid kwam namelijk met een complex subsidiesysteem. Het Nederlandse GLB-systeem met punten is het meest complexe in Euro­pa. Gaan telers hun bedrijfsvoering aanpassen? Veel telers zullen deels afzien van de steun, blijkt uit een rondgang rond adviseurs en afzetvertegenwoordigers.

Naast kritische geluiden is er ook waardering voor het instrument om te vergroenen

Over de schutting

Eén adviseur doet weinig moeite zijn frustratie over de GLB-regels te onderdrukken. Ondanks een lange aanloop, is het complexe beleid incompleet ‘over de schutting geflikkerd’. Ambtenaren van mestwetgeving en GLB leken totaal niet samen te werken. Naast kritische geluiden is er ook waardering voor het instrument om te vergroenen.

Teelteisen
PlanetProof wilde dat telers een natuurplan gaan maken en een landschapskaart van alle percelen. Dat wordt lastig omdat telers meer grond gaan ruilen door GLB-eisen en het 7e actieplan Nitraatrichtlijn. – Foto: Bert Jansen

2023 jaar van de waarheid

Voor zowel het GLB, PlanetProof als GlobalGap is 2023 een jaar van de waarheid. Blijven er vanaf vier kanten eisen op telers afkomen, of worden eisen meer afgestemd? Door de nieuwe strenge wettelijke eisen in het GLB en nitraatrichtlijn lijkt afstemming nodig. Het ministerie van LNV belooft dat ook.

Ook is afstemming met de eisen van de markt nodig. Simpelweg omdat er weinig ruimte blijft voor bovenwettelijke eisen in bijvoorbeeld On the Way to PlanetProof (PlanetProof). Als telers al met moeite aan het GLB kunnen voldoen, haken ze misschien af bij PlanetProof. Krijgen supermarkten dan nog wel hun schappen vol met gecertificeerde groenten en fruit? Zou het niet logischer zijn als PlanetProof-telers automatisch voor GLB-onderdelen in aanmerking komen? Of zijn de verschillen te groot? Dit jaar moet dat uitkristalliseren.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin