Doorgaan naar artikel

Budelfood start met 3D-printen van groente op industriële schaal

Budelfood gaat later dit jaar in het Zeeuwse Poortvliet van start met het 3D-printen van groente.

De bouw van de productiefaciliteit is in december van start gegaan. Aan het begin van de zomer van 2023 zouden de eerste producten van de band moeten rollen. Budelfood print groente in opdracht van Gastronology. In eerste instantie richt dit bedrijfje zich op mensen die door dysphagie (kauw- en slikproblemen) geen verse groente kunnen eten.

“Mensen met dysphagie krijgen hun dagelijkse maaltijd veelal uit de blender”, zegt Conny van Stee van Gastronology. “De techniek van 3D-foodprinting maakt het mogelijk om voeding te produceren in zijn oorspronkelijke vorm, met verse grondstoffen, met behoud van de natuurlijke geur en smaak, maar eetbaar met een lepel.”

Herkenbaar uit de printer

De groente die Gastronology en Budelfood gaan gebruiken, worden geleverd door de groothandel en worden verwerkt tot voedselcrèmes die gemiddeld 95% verse, natuurlijke ingrediënten bevatten. De rest van het recept van het product dat uiteindelijk in herkenbare vorm uit de printer komt, bestaat uit een uitgebalanceerde mix van smaakstoffen, natuurlijke kleurstoffen en bindmiddelen.

3D-printen groente in 4 jaar doorontwikkeld

Het eerste assortiment zal bestaan uit 3D-geprinte wortel, broccoli, haricot verts, bloemkool, doperwten, rode biet en zoete aardappel. De recepturen zijn in de afgelopen 4 jaar volledig doorontwikkeld in samenwerking met diverse zorginstellingen. Het doel was en is een veilig product zonder stukjes te produceren, vormvast ook na het opwarmen, zonder velvorming en gemakkelijk te slikken.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin